Slovenská ekonomika protiruské sankcie vlani výraznejšie nepocítila

TASR
16.5.2015 16:11

Slovensko protiruské sankcie vlani výraznejšie ekonomicky nezasiahli. Vyplýva to zo zverejnenej Správy Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí o stave a výsledkoch ekonomickej diplomacie za rok 2014.

Slovenská ekonomika protiruské sankcie vlani výraznejšie nepocítila
SITA

Pokles o 0,76 %

"Napriek poklesu obchodnej výmeny s Ruskou federáciou a zvýšeniu investičnej ostražitosti, nebola SR súčasným sankčným režimom EÚ priamo zásadnejšie ekonomicky poškodená. Za rok 2014 registrujeme pokles slovenského exportu o 18,38 % v porovnaní s rokom 2013," spresnil rezort diplomacie.

Podiel exportu do Ruskej federácie na celkovom exporte Slovenskej republiky podľa správy v roku 2013 predstavoval len 3,97 %, vplyvom sankcií sa podiel exportu do Ruska znížil na 3,21 %.

Citlivejšie vnímame ruské protiopatrenia

Slovenskej ekonomickej diplomacii sa podľa ministerstva podarilo eliminovať zásahy sankcií EÚ na najcitlivejšie odvetvia slovenskej ekonomiky, v čom bude pokračovať aj v roku 2015.

"Citlivejšie sú pre SR dopady ruských protiopatrení, ktoré nepriamo vplývajú na európsky trh s potravinami a poľnohospodárskymi produktmi, najmä formou cenovej destabilizácie vnútorného trhu," dodal rezort zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok