Vedci už tušia, čo sú záhadné biele škvrny na trpasličej planéte

TA3
16.5.2015 19:58

Pôvod mimoriadne svetlých objektov, ktoré zachytila na na planétke Ceres počas svojej cesty k nej sonda Dawn, zostával dlho úplnou záhadou. Objavili sa aj divoké teórie zo sféry sci-fi. Podrobnejší pohľad mnohé poodhalil.

Vedci už tušia, čo sú záhadné biele škvrny na trpasličej planéte
SITA/NASA via AP

Najprv boli dva žiarivé body

Americká sonda Dawn na začiatku februára urobila zo vzdialenosti 83 000 kilometrov prvé podrobné snímky Ceresu s množstvom kráterov a tiež s dvoma žiarivými bielymi bodmi, ktoré vedcov dokonale zaskočili.

Prvotné zábery ukazovali, že ide o pár bodov v jednej lokalite, teraz však nové bližšie zábery naznačujú, že ide o zoskupenie bielych oblastí vytvárajúcich akoby väčšie škvrny.

Optikou Hviezdnych vojen

Záhadu sa snažili rozlúsknuť vedci a v ére internetu samozrejme aj laici. NASA problém spopularizovala na svojej webovej stránke, kde nabádala verejnosť hlasovať o najpravdepodobnejšej verzii. V hre bola sopka, gejzír, hornina, ľad a soľ. Laická verejnosť však predsa len dala najviac hlasov možnosti „iné“.

Objavili sa hlasy fanúšikov sci-fi, že by mohlo ísť o mesto mimozemskej civilizácie, či dokonca o niečo ako Hviezdu smrti – obrovskú vojenskú základňu známu z filmov o Hviezdnych vojnách.

Najväčší medzi Marsom a Jupiterom

Ceres je s priemerom 950 kilometrov najväčším objektom v páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom. Sonda Dawn sa priblížila na vzdialenosť 13 600 kilometrov a získala oveľa detailnejšie zábery.

"Vedci z projektu Dawn môžu teraz povedať, že intenzívny jas týchto bodov spôsobuje odraz slnečného svetla od vysoko reflexného materiálu na povrchu, možno od ľadu," povedal po ich preskúmaní hlavný výskumník Chris Russell.

ceres-dvojka.png

Pozrie sa aj zblízka

Sonda Dawn sa vydala na cestu v roku 2007 a už teraz je so svojimi úspechmi zapísaná do historických rebríčkov vesmírnych letov.

Ako vôbec prvá sonda vstúpila na obežnú dráhu trpasličej planéty a rovnako ako prvá počas svojej cesty zakotvila na obežných dráhach dvoch odlišných vesmírnych telies – trpasličej planéty Ceres a protoplanéty Vesta.

Dawn sa priblíži k Ceresu ešte viac. Táto fáza je naplánovaná na 6. júna a sonda sa priblíži na vzdialenosť 4 400 kilometrov od povrchu trpasličej planéty.

Úlohou misie je poskytnúť vedcom na Zemi cenné informácie o dvoch veľkých objektoch pásu asteroidov. Pomôžu doladiť informácie o tom, ako sa formovala naša slnečná sústava.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok