Charitatívna zbierka na pomoc Nepálu vyniesla takmer 12-tisíc eur

TASR SITA
14.5.2015 10:46

Slovenská katolícka charita pošle ďalšiu pomoc do zemetrasením postihnutého Nepálu. Podpora pôjde z verejnej zbierky, v ktorej sa podarilo vyzbierať 11.800 eur.

Charitatívna zbierka na pomoc Nepálu vyniesla takmer 12-tisíc eur
TASR

Podporia miestnu Caritas Nepál

V súčasnosti poskytujú v Nepále pomoc svetové organizácie Caritas Internationalis z Austrálie, Ameriky, Holandska, Anglicka, Nového Zélandu a iných krajín. Zemetrasenie, ktoré zasiahlo Nepál, usmrtilo 7652 obyvateľov a 16.392 zranilo.

Ďalšie čísla hovoria o vyše pol milióne zničených a poškodených domov. Celkovo zemetrasenie v Nepále zasiahlo 8 miliónov ľudí v 39 okresoch štátu. "Silné otrasy s magnitúdou 7,3 zaznamenali v krajine aj pred dvoma dňami. Vyžiadali si ďalších 39 mŕtvych a 1600 zranených," uviedla hovorkyňa charity Bernadetta Múdra.

Podľa generálneho sekretára SKCH Radovana Gumuláka možno do verejnej zbierky prispievať aj naďalej. Ľudia môžu svoje finančné dary posielať na číslo účtu SK 93 1100 0000 0029 45463097, variabilný symbol 226.

Chýba pomoc v odľahlých oblastiach

V celej krajine potrebujú plachty a prikrývky, chýbajú aj lieky. Nepálska komisia pre ľudské práva uvádza, že najviac pomoci ide do oblastí s vybudovanými cestami. V odľahlých častiach pomoc chýba, môže za to nedostatočná koordinácia medzi občianskymi združeniami, politickými skupinami a vládnymi agentúrami, ktoré na území pôsobia, informuje Múdra.

Organizácia spojených národov zriadila v oblastiach zasiahnutých zemetrasením päť logistických centier. V Gorkhe napríklad poskytli svetové charitatívne organizácie miestnym obyvateľom 6 240 prístreškov a 1 019 hygienických balíčkov. Vyše dve tisícky rodín v Kathmandu, Lalitpure a Bhaktapure dostali príspevok na stravu. Popri materiálnej pomoci poskytujú charity vo svojich centrách aj psychologickú pomoc a traumatické poradenstvo, informuje Múdra.

Ako dodáva, organizácie budú pracovať ďalej na tom, aby podporili miestne rodiny pri stavbe nových alebo oprave zničených domov. Charitatívne organizácie spolupracujú v Nepále s miestnou vládou a s inými zdravotníckymi organizáciami, ktoré v súčasnosti pôsobia v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok