Poslanci schválili prísnejšie pravidlá pri predaji expanzných zbraní

TA3 SITA TASR
14.5.2015 09:15

Predaj expanzných zbraní bude od júla podliehať prísnejším pravidlám. Vyplýva to z vládnej novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú 129 hlasmi schválili poslanci Národnej rady.

Nelegálna výroba má progresívny ráz

Novela tiež rozširuje dôvody na predbežné zaistenie zbrane. A to v takom prípade, keď môže byť ohrozený život alebo zdravie osôb či sú pochybnosti o zdravotnej, psychickej alebo odbornej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu. Minister vnútra Robert Kaliňák zmeny avizoval vo februári, keď sa objavili špekulácie, že sedem útočných pušiek, s ktorými bol spáchaný teroristický útok na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, mohlo pochádzať zo Slovenska.

Kaliňák zároveň kritizoval predošlú vládu Ivety Radičovej, že umožnila internetový predaj zbraní upravených na slepé strelivo. Podnetom k novele je však najmä samotné masívne rozšírenie expanzných zbraní.
"Na základe zistení Policajného zboru stav na úseku nelegálneho obchodovania so zbraňami a nelegálnej výroby zbraní nadobúda progresívny ráz," odôvodnil Kaliňákov rezort skrátené legislatívne konanie. Polícia zaznamenáva najmä nárast nákupu expanzných zbraní upravených z pištolí, samopalov a guľometov (kategórie A, B, C) a ich následnú úpravu na zbrane schopné streľby.

"Tieto zbrane sa potom distribuujú v kriminálnom prostredí a využívajú sa na páchanie najzávažnejších trestných činov, ktorých objektom je život a zdravie a zároveň dochádza k ohrozeniu bezpečnosti," doplnil rezort vnútra. Ministerstvo preto zaviedlo povinnosť ohlásiť nadobudnutie expanznej zbrane policajnému útvaru. Držiteľ bude povinný predložiť ju na evidovanie, pri ktorom mu bude vydaný preukaz zbrane. Úkon bude podliehať novému správnemu poplatku vo výške 4,50 eura. Držiteľ bude zároveň pri trvalom vývoze alebo dovoze zbrane povinný požiadať o vydanie zbrojného sprievodného listu, rovnako ako u zbraní ostatných kategórií. Upravujú sa povinnosti držiteľa skupiny B zbrojnej licencie. Upravenú zbraň bude povinnosť označiť expanznou značkou.

Možnosť úschovy na polícii

Plénum odobrilo aj pozmeňujúci návrh Mariána Radošovského (KDH). Ten presadil, že občania, ktorí sú držiteľmi zbrane, budú mať možnosť odložiť si ich na polícii do úschovy. Držiteľ zbrane bude musieť polícii jej odloženie zdôvodniť a zdokumentovať a samotnú úschovu by polícia poskytovala za poplatok. "Umožníme tak ľuďom, ktorí sa dostanú do problémov pri bežnom rodinnom živote alebo vycestujú a obávajú sa nechať svoje zbrane doma, aby ich na požiadanie mohli odovzdať polícii do úschovy," vysvetlil Radošovský.

Pozmeňujúci návrh prešiel aj Mariánovi Kovačócymu (Smer-SD). Jeho cieľom je, aby príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov nemuseli opätovne pri získavaní zbrojného preukazu dokladovať psychickú spôsobilosť posudkom od klinického psychológa. "Títo príslušníci absolvujú prijímacie konanie, kde jednou zo základných preverovaných náročných podmienok prijatia je, že sú zdravotne, telesne a duševne spôsobilí na výkon štátnej služby. Zároveň vykonávajú štátnu službu so zbraňou a pravidelne sú podrobovaní výcviku a previerkam zo streleckej prípravy aj v záťažových situáciách," argumentoval Kovačócy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok