Ruská vládna strana bude mať vlastnú milíciu, opozícia má strach

ČTK
13.5.2015 13:39

Ruská vládna strana Jednotné Rusko chce vytvoriť vlastné bezpečnostné oddiely, ktoré majú dbať na dodržiavanie verejného poriadku v Moskve a zasahovať aj proti účastníkom nepovolených demonštrácií.

Ruská vládna strana bude mať vlastnú milíciu, opozícia má strach
SITA/AP

Dostanú uniformu a výcvik

Napísali to ruské noviny Kommersant s odvolaním na informované stranícke zdroje. V uliciach Moskvy sa majú príslušníci partajnej polície objaviť už v júni. Členmi nových bezpečnostných zložiek maju byť "dobrovoľníci atletickej postavy", ktorí budú hliadkovať v jednotlivých moskovských obvodoch, napísal Kommersant.

Spočiatku sa počíta s asi 500 až 700 ľuďmi, mnohí sa vraj už sami hlásia. Záujem má Jednotné Rusko hlavne o znalcov bojových športov, bývalých výsadkárov a policajtov, pracovníkov súkromných ochranných služieb a kozákov.

Každý člen ochranky dostane podľa Kommersantu "stranícku uniformu" a prejde špeciálnym výcvikom. Projekt nových bezpečnostných zložiek nemá vraj byť politicky zameraný. Vedenie Jednotného Ruska ale predpokladá, že príslušníci ochranných oddielov budú postupom času hliadkovať aj na verejných zhromaždeniach vrátane mítingov ruskej opozície.

Opozícia má obavy

Na uliciach však majú hlavne bojovať s dílermi drog, alkoholikmi a výtržníkmi. Každý narušiteľ verejného poriadku vraj bude zaznamenaný na video dostupné na internetových "stránkach hanby".

Do práce policajtov sa údajne stranícki ochrancovia poriadku pliesť nebudú. Projekt už bol vyskúšaný v troch moskovských obvodoch a ohlas bol priaznivý, uviedol Kommersant s odvolaním sa na štáb Jednotného Ruska.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy citovala vodcu ruského hnutia Za ľudské práva Leva Ponomarjova, ktorý má z novej "politickej polície" značné obavy. Úrady by ju mohli zneužívať pri potlačovaní nežiadúcich verejných prejavov a demonštrácií opozície. Projekt Jednotného Ruska je podľa neho aj dôkazom toho, že polícia svoje úlohy nezvláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok