Figeľ: Frešo koná pri NKÚ ako na popud Smeru

TA3 TASR
10.5.2015 12:53

Predseda SDKÚ Pavol Frešo koná pri hľadaní kandidátov na post predsedu NKÚ akoby na popud Smeru. Vyhlásil to líder KDH Ján Figeľ na margo Frešovej nominácie Karola Mistríka.

Frešo: Zákulisná dohoda nie je

Vládna strana Smer bude kandidáta na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Karola Mitríka odmietať len veľmi ťažko. V relácii TA3 V politike to vyhlásil líder SDKÚ Pavol Frešo, ktorý navrhol Mitríka napriek spoločnej zhode opozície na kandidátovi Marošovi Žilinkovi. Frešo zároveň odmieta, že by existovala zákulisná dohoda s vládnou stranou na Mitríkovom zvolení.

"SDKÚ-DS urobila normálny krok. Karol Mitrík je o triedu lepší ako všetci ostatní. Smer-SD ho odmietne len veľmi ťažko," myslí si Frešo. Na otázku, prečo prišiel s vlastným návrhom, keď 60 opozičných poslancov podporilo Žilinku, odvetil, že opozícia bola už päťkrát podvedená Smerom, keď ponúkla jedného spoločného nominanta. "My sme päťkrát splnili podmienku premiéra Roberta Fica, dali sme spoločného kandidáta, ale Smer nás oklamal, lebo to mal dopredu premyslené, ako nezvoliť nikoho. Ak by sme sa o to pokúsili šiestykrát, opäť budeme podvedení. Preto treba zmeniť stratégiu," apeloval.

Kaník s nomináciou Mistríka nesúhlasí

To, že Mitríka predseda vlády pred časom označil ako za jedného z vhodných kandidátov, podľa Freša Mitríkovi skôr uškodilo. Na margo skutočnosti, že proti nominácii bývalého šéfa SIS bol druhý poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník, Frešo uviedol, že Kaník je možno trochu naivný. "Nechcem ho kritizovať ani ospravedlňovať, ale bolo by normálne, ak videl, ako je v tomto názore v strane sám, aby sa k podpore pridal," odkázal.

Frešo zopakoval, že Mitrík je bývalý šéf SIS, dlhoročne pôsobil v oblasti samosprávy, bol poslancom Národnej rady a vzhľadom na doterajšie profesionálne skúsenosti má predpoklady na koncepčnú, koordinačnú a riadiacu činnosť. Líder SDKÚ tiež poukázal na skutočnosť, že keď sa Mitrík v roku 2010 stal riaditeľom SIS, podporila ho celá pravica a tajnú službu viedol bez škandálov.

Figeľ: Čo sú toto za reči?

Predseda SDKÚ Pavol Frešo koná pri hľadaní kandidátov na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu akoby na popud vládnej strany Smer, akoby bol člen Smeru. Vyhlásil to v dnešnej relácii TA3 V politike líder KDH Ján Figeľ v reakcii na Frešov krok, ktorý napriek širokej dohode opozície na Marošovi Žilinkovi navrhol na šéfa NKÚ bývalého riaditeľa SIS Karola Mitríka.

"Nie je zvláštne, keď niekto koná akoby člen Smeru, akoby na jeho popud? Karola Mitríka označil ako jedného z troch vhodných kandidátov na čelo NKÚ Robert Fico v apríli 2013. Pavol Frešo v minulosti Žilinku podporoval, teraz mu nie je dosť dobrý. Čo sú toto za reči?" pýtal sa Figeľ.

Nominácia Cvrkoňovej

Predseda kresťanských demokratov nie je spokojný ani s Mitríkovými krokmi pri vyšetrovaní kauzy Gorila. "Opakovane nezbavili mlčanlivosti človeka, ktorý mohol napomôcť vyšetrovaniu kauzy," uviedol na margo autora údajného záznamu, bývalého analytika SIS Petra Holúbeka.

Figeľ zároveň tvrdí, že v západných demokraciách ten, kto viedol tajnú službu, nebýva volený do iných funkcií. "Tento rok bude mať pán Mitrík 69 rokov, mandát na čele NKÚ je sedemročný. Potrebujeme voliť dôchodcov len preto, aby sme niekoho zvolili? Vyzývam Pavla Freša, aby prišiel na dialóg s kandidátom opozície Marošom Žilinkom," odkázal.

Na margo kroku poslanca KDH Mariána Kvasničku, ktorý spolu so Štefanom Kuffom nominoval na čelo NKÚ Henrietu Crkoňovú, Figeľ povedal, že za touto nomináciou na posledných chvíľu je zrejme Smer, keďže Crkoňová pôsobila ako vysoká úradníčka na ministerstve školstva za vlády strany Roberta Fica. Figeľ zopakoval, že ak Kvasnička svoj podpis z tejto nominácie nestiahne, bude vylúčený z poslaneckého klubu KDH. Kvasnička sa podpísal aj pod nomináciu Žilinku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok