Putin privítal v Kremli zahraničných hostí, Slovensko zastupoval Fico

TA3 TASR ČTK SITA
9.5.2015 15:38

Za mimoriadne dôstojnú oslavu konca druhej svetovej vojny a pádu fašizmu označil slávnostnú spomienku v Moskve slovenský premiér Robert Fico.

Ťarcha druhej svetovej vojny

Premiér absolvoval spoločné kladenie vencov a kvetov k hrobu neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade a zúčastnil sa slávnostnej recepcie v Kremli. "Mal som možnosť komunikovať s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. Boli tu viacerí lídri z krajín celého sveta," priblížil po skončení osláv novinárom.

"Považoval som za správne, že som sa takto vyvážene postavil k oslavám, ale najmä, že som v Moskve prejavil úctu a rešpekt ku krajine a ľuďom, ktorí preukázateľne niesli najväčšiu ťarchu druhej svetovej vojny," konštatoval.

Spoločne s českým prezidentom Milošom Zemanom ešte pred týmto aktom absolvovali bilaterálne rokovanie. Stalo sa tak počas slávnostnej vojenskej prehliadky na Červenom námestí, na ktorej sa ale nezúčastnili. Z krajín Európskej únie do Ruska pricestovali ešte prezident Cypru Nikos Anastasiades a grécky premiér Alexis Tsipras.

Prepojenie riek Váh a Morava

Fico o Zemanom hovorili hlavne o budúcotýždňovom spoločnom rokovaní českej a slovenskej vlády vo Valticiach. "Predovšetkým nás zaujíma prepojenie riek Váh a Morava," priblížil Fico s tým, že ide o obrovský projekt, ktorý Zeman dlhodobo presadzuje, a to konkrétne prepojenie Labe, Odry až smerom na Dunaj.

"Dostal som od neho niekoľko podkladov. Bude to jedna z tém, o ktorej sa budeme baviť na zasadnutí vlád," avizoval. Premiér ešte pred Moskvou absolvoval oslavy konca druhej svetovej vojny v Poľsku a Liptovskom Mikuláši.

Zeman Putinovi: Sankcie sa čoskoro skončia

Český prezident na schôdzke so šéfom Kremľa vyjadril presvedčenie, že sankcie Západu proti Rusku sa čoskoro skončia. "Sankcie sú krátkodobé," konštatoval Zeman. Pripomenul, že sám verejne vystupoval proti uvaleniu sankcií voči Rusku. "Vieme o tom," odpovedal ruský prezident.

Podľa agentúry TASS Putin zároveň vyhlásil, že Rusko je pripravené plne obnoviť vzťahy s Európou, obzvlášť s Českou republikou. "Bohužiaľ, obchod trocha poklesol v súvislosti s dobre známymi udalosťami, recipročnými obmedzeniami v ekonomike. Všetci utrpeli straty, nie je na tom nič dobrého," konštatoval ruský prezident.

Tank T-14 Armata zožal búrlivý potlesk

Rusko na Červenom námestí odhalilo novú vojenskú techniku, vrátane sofistikovaného nového tanku T-14 Armata. Diváci mohli prvý raz vidieť aj nosič systému medzikontinentálnych rakiet RS-24 Jars, ako aj ďalšie menšie vozidlá. Na prehliadke sa celkovo zúčastnilo 200 kusov vojenskej techniky a 16.500 vojakov.

Predstavenie nového tanku T-14 vyvolalo u divákov búrlivý potlesk. Tank bol súčasťou dlhého konvoja vozidiel, ktorý predstavoval vývoj vojenskej techniky od druhej svetovej vojny až po najmodernejšie stroje. Stroj je založený na univerzálnej platforme Armata od firmy UralVagonZavod. V budúcnosti bude na tejto platforme založená celá rodina obrnených bojových vozidiel.

Bude robotizovaný?

Hlavný bojový tank T-14 má bezposádkovú vežu ovládanú na diaľku. Kanón 2A82 kalibru 125 mm s automatickým nabíjaním dokáže tiež odpaľovať navádzané protitankové strely. Posádka sedí v oddelenom priestore, ktorý chráni viacvrstvový kompozitný pancier. Táto obrnená kapsa pre posádku bude tiež zrejme využitá aj v ďalších projektoch.

Podľa ruskej televízie RT News by sa v budúcnosti mohol nový stroj stať plne robotizovaným. Ruská armáda má do roku 2020 získať 2300 nových tankov a nahradiť tak stroje zo sovietskej éry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok