Najvyšší ústavní činitelia si na Liptove pripomenuli koniec vojny

TA3 TASR
8.5.2015 08:00

Na najväčšom vojenskom cintoríne československých vojakov v Liptovskom Mikuláši vzdali úctu padlým hrdinom tisícky ľudí. Na vrchu Háj-Nicovô sa konali celonárodné oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Zúčastnili sa na nich aj najvyšší ústavní činitelia a desiatky diplomatov.

Kiska: Nezabúdame

Celonárodné oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom prilákali tisíce ľudí zo všetkých kútov Slovenska na Háj Nicovô nad Liptovským Mikulášom, kde je pochovaných takmer 1400 príslušníkov 1. československého armádneho zboru.

"Nezabúdame a nesmieme dopustiť, aby sa zabudlo na korene zla, ktoré viedli k tejto vojne, na ideológie, ktorým uverili milióny ľudí a ktoré pohŕdali dôstojnosťou človeka a celými národmi. Hodnoty našej európskej civilizácie sa vtedy ocitli na samom okraji priepasti," uviedol v slávnostnom príhovore prezident Andrej Kiska.


Nikdy sa podľa neho nesmie zabudnúť na hrdinstvo a obete všetkých, ktorí sa pričinili o porážku fašizmu a nacizmu v Európe. "Pričinili sa o to, aby sme sa stali súčasťou inej Európy, ktorej základy a hodnoty by sme mali práve tvárou v tvár dedičstvu tejto hroznej vojny strážiť a opatrovať," prízvukoval prezident.

Obete zverstiev

"Na začiatku 21. storočia by nám tragédia druhej svetovej vojny mala slúžiť ako výstraha, aké nebezpečné je ignorovať intoleranciu, nevraživosť, xenofóbiu a rasizmus. Je to trvalé memento, kam až môže dospieť zatváranie očí pred neprávosťou a diskrimináciou," skonštatoval predseda Národnej rady Peter Pellegrini.

Premiér Robert Fico zdôraznil, že Slovensko si musí a chce pamätať obete zverstiev napáchaných fašizmom. "V dnešný deň si symbolicky podáva ruku na zmierenie celá Európa a nemalo by to byť len formálnym gestom, ale pevným stiskom všetkých, ktorí hodnotu života ctia nadovšetko," dodal premiér. Na záver pietnych osláv si 11 vojnových veteránov prevzalo pamätné medaily.

Oslobodzovacie boje trvali dva mesiace

Dlhé dva mesiace trvajúce ťažké boje, ktorých výsledkom bolo oslobodenie Liptovského Mikuláša, radia vojnoví historici na úroveň bojov na Dukle. Metropola Liptova sa definitívne zbavila fašistických okupantov zhodou okolností v ten istý deň ako Bratislava, 4. apríla 1945.

„Význam bojovej operácie pri Liptovskom Mikuláši zvýrazňuje nielen jej dlhé trvanie, intenzita bojov, veľké ľudské straty, ale aj nesporný fakt, že v podstate tu bol prvý raz samostatne nasadený 1. československý armádny zbor,“ vysvetlil miestny vojnový historik Oldřich Vaněk.

Metropola Liptova sa podľa neho ocitla prvý raz v rukách osloboditeľov 3. marca po úspešnom dlhom obliehaní jednotkami Červenej armády a 1. československého armádneho zboru, no 11. marca ju opätovne obsadili nacisti „Mimochodom, osobne im za to gratuloval minister vnútra Mach,“ dodal Vaněk.

Za oslobodenie Liptovského Mikuláša zaplatilo životmi 4563 československých a sovietskych vojakov. Na tamojšom Háji Nicovô, najväčšom cintoríne československých vojakov na území bývalej federácie, je pochovaných 1386 príslušníkov 1. československého armádneho zboru.

Pozrite si rozhovor s historikom Jozefom Bystrickým

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok