Opozícia sa spojila pri novom šéfovi NKÚ, Kaník ide proti Frešovi

TASR TA3 SITA
7.5.2015 14:19

Opozícia sa pri voľbe nového šéfa Najvyššieho kontrolného úradu zomkla a podporí Maroša Žilinku. Výnimkou je Pavol Frešo, ktorého však nepodporuje vlastný poslanec.

Frešo má vlastného kandidáta

SaS nepostaví vlastného kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu, ale podporí spoločného opozičného kandidáta Maroša Žilinku. Toho podporia aj poslanci, ktorí sú združení v strane Skok.

Z opozičných predsedov strán, ktorí sú zároveň aj poslancami, nepodporuje Žilinku len predseda SDKÚ Pavol Frešo. Pôvodné informácie hovorili aj o hnutí Nova, Daniel Lipšic však Žilinku na sociálnej sieti podporil. SaS pôvodne uvažovala, že navrhne starostu obce Terchová Milana Laurenčíka. Napokon sa však pridala k zvyšku opozície. Frešo avizoval, že navrhne exšéfa SIS Karola Mitríka.

KDH sa podarilo získať pre Žilinku podporu troch poslaneckých opozičných klubov KDH, Most-Híd a OĽaNO spolu s viacerými nezaradenými poslancami parlamentu. Okrem troch klubov podporujú Žilinku aj Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Martin Fedor a Miroslav Beblavý (obaja Sieť), poslanci strany SaS, ktorých je osem, i štyria poslanci strany Skok.

Fico sľúbil post opozícii

Premiér Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ ešte po parlamentných voľbách v roku 2012. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer a Fico v minulosti argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Neskôr prišlo KDH s kandidátom Marošom Žilinkom. Z volieb ho však stiahlo.

V lete sa hovorilo, že Smer je pripravený podporiť Pavla Hrušovského. Bývalý šéf NR SR Pavol Paška však voľbu nevypísal. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu. Voľby predsedu NKÚ vypísal teraz nový predseda parlamentu Peter Pellegrini. Vládna strana Smer už oznámila, že na tento post nikoho nenavrhne.

 

Figeľ predstavil Žilinku: Dodá novú dynamiku

Šéf KDH Ján Figeľ na tlačovej besede s prokurátorom a bývalým štátnym tajomníkom Žilinkom zdôraznil, že nikdy nebol a ani nie je členom žiadnej strany. "Svojimi skúsenosťami a odbornosťou by dokázal kontrole na Slovensku dodať novú dynamiku, modernejší prístup a efektívnosť," povedal Figeľ. Dodal, že je na strane Smer, či podporí opozičného kandidáta Žilinku, alebo si zvolí za šéfa NKÚ kandidáta Roberta Fica a Pavla Freša; Karola Mitríka.

K svojej kandidatúre sa vyjadril aj Žilinka. "Dal som súhlas so svojou kandidatúrou. Pristupujem k nej s pokorou. Plne si uvedomujem vážnosť funkcie predsedu NKÚ, ako aj význam tohto orgánu," poznamenal s tým, že v prípade svojho zvolenia bude dôsledne plniť povinnosti šéfa NKÚ. 

Avizoval prísne napĺňanie atribútov nezávislosti, zákonnosti a budovania NKÚ na báze profesionality. Za jednu zo svojich priorít označil kontrolu čerpania eurofondov. Voľba predsedu NKÚ bude v parlamente 19. mája.

Pozrite si spoločnú tlačovú besedu opozície k voľbe predsedu NKÚ

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok