Kažimír má pod palcom dva rezorty, Pavlis sa vrátil do parlamentu

SITA TASR
6.5.2015 12:18

Ministerstvo hospodárstva povedie po Pavlovi Pavlisovi podpredseda vlády a šéf rezortu financií Peter Kažimír. Poveril ho tým prezident Andrej Kiska. Hlava štátu zároveň prijala abdikáciu doterajšieho ministra Pavlisa. Ten sa vracia do parlamentu.

Fico: Rezort stojí pred výzvami

Výber Kažimíra odôvodnil premiér Robert Fico tým, že vo vedení ministerstva hospodárstva je v súčasnosti potrebný skúsený človek, ktorý sa vyzná v riadení finančných a hospodárskych procesov. Rezort stojí pred výzvami ako získanie väčšiny v Slovenských elektrárňach, predaj 49 % akcií štátu v Slovak Telekome či rozhodovanie o veľkých investičných stimuloch. Neskôr môže Kažimíra nahradiť jeden zo súčasných štátnych tajomník rezortu.

"Môj pobyt na ministerstve hospodárstva bude krátky, ale intenzívny. Bol by som rád májovým ministrom hospodárstva, alebo jarný. Budem tam na pár týždňov," povedal po vymenovaní do funkcie Kažimír, ktorý nevedel bližšie konkretizovať, kedy by mohlo mať ministerstvo hospodárstva svojho nového šéfa.

Horúca agenda predaja Telekomu

Jednou z agend, ktorým sa chce Kažimír venovať počas svojho pôsobenia na rezorte hospodárstva, je aj predaj 66-percentného podielu Slovenských elektrární, ktorý spustila ešte v minulom roku talianska spoločnosť Enel. "Budem riešiť veľmi horúce agendy. Tá najhorúcejšia je predaj podielu v Slovak Telekome. Enel je záležitosť, ktorá sa momentálne rieši, a jej uzatvorenie predpokladám do letných prázdnin," povedal Kažimír.

Minister financií a súčasný šéf rezortu hospodárstva odmietol špekulácie, že by mohol štát kúpiť od Talianov podiel v elektrárňach za peniaze z bankového odvodu. Túto možnosť naznačil premiér Robert Fico. "Ja to úplne vylučujem. Určite sa nebude odvod používať na takéto veci," konštatoval Kažimír.

Pavlis v pléne nahradil Cicoňa

Bývalý minister hospodárstva Pavlis sa po necelom roku vo funkcii vrátil do poslaneckých lavíc. Parlament opustil poslanec za Smer Antonín Cicoň, ktorý Pavlisa zastupoval ako náhradník.

Pavlis oznámil svoju rezignáciu koncom apríla. Dôvodom bolo zadanie upratovacích služieb pre firmu SITIS, ktorú vedie Pavlisov rodinný príslušník.

Pavlis je piatym ministrom vlády Roberta Fica, ktorý funkciu opúšťa. Minulý rok Fico vymenil ministra školstva Dušana Čaploviča a ministra hospodárstva Tomáša Malatinského, na miesto ktorého nastúpil práve Pavlis. Na jeseň odstúpila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská pre kauzu nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. V tom istom čase z vlády odišiel aj Peter Pellegrini, ktorý sa stal predsedom NR SR po Pavlovi Paškovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok