Grécko našlo vinníkov svojich problémov, ukazuje aj na Úniu

TA3 ČTK
5.5.2015 21:35

Grécka vláda obvinila EÚ a MMF, že sa nevedia dohodnúť na podmienkach pomoci. Atény avizujú, že odkladajú reformný balíček.

Obvinenie pre EÚ a MMF

Grécka vláda obvinila medzinárodných veriteľov, že sa medzi sebou nemôžu dohodnúť a tak kladú vážne prekážky dohode o úverovej pomoci Aténam. Úrad premiéra Alexisa Tsiprasa hovorí podľa gréckych médií o "vážnych nezhodách a rozporoch medzi Medzinárodným menovým fondom a Európskou úniou, ktoré vytvárajú prekážky pre rokovania“. Dohoda tak údajne nie je možná.

Atény podľa serveru denníka Ta Nea tvrdia, že MMF nemieni ustúpiť najmä z požiadaviek na ďalšie zníženie dôchodkov a uvoľnenie pravidiel pracovného trhu, Európska komisia zase kladie dôraz na potrebu vysokého primárneho prebytku štátneho rozpočtu a odmieta odpisy dlhov a zmiernenie „tvrdých reforiem“ v oblasti dôchodkov a zamestnávania.

Atény odkladajú reformy

Podľa Ta Nea tak grécka vláda hádže zodpovednosť za črtajúcu sa slepú uličku v doterajšom rokovaní na veriteľov a uvádza, že „nie je možné robiť žiadne kompromisy“. Atény tiež dodávajú, že zodpovednosť spočíva najmä na spomínaných inštitúciách  a na ich neschopnosti sa dohodnúť medzi sebou.

Vláda v Aténach oznámila, že sa rozhodla vzhľadom na danú situáciu, že odloží zámer predložiť parlamentu pripravovaný balík reformných krokov, vychádzajúcich v ústrety požiadavkám veriteľov. Namiesto toho predloží poslancom k rozprave plán na obdobie o skončení aktuálneho medzinárodného programu úverovej pomoci, ktorý vyprší v júni. Súčasťou parlamentného rokovania má byť aj návrat na finančné trhy a „financovanie rozvoja“ krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok