Štát zaplatí výstavbu Národného futbalového štadióna, vzniká špeciálny tím

TA3 SITA TASR
5.5.2015 15:52

Vláda "ide do toho." Štát podľa Roberta Fica bude financovať výstavbu Národného futbalového štadióna. Predseda vlády reagoval na podnikateľa Ivana Kmotríka, ktorý sa už vo financovaní projektu nechce angažovať.

Fico: Vláda ide do toho

Vláda je podľa premiéra výrazne naklonená športu, dôkazom je aj vytvorenie priestoru na rekonštrukciu 21 futbalových štadiónov. Vrcholom je zatiaľ podľa Fica krásny štadión v Trnave.

"Keďže sme postavili Národný hokejový štadión, pricháza rad na Národný futbalový štadión," pokračoval Fico. "Aj nám došla trpezlivosť, boli sme pripravení už v rokoch 2006 až 2010. Potom prišla vláda Ivety Radičovej, ktorá použila financie na iné účely," uviedol s tým, že prišiel čas, aby vláda aktívnejšie vstúpila do tohto procesu.

Fico dostal od Ivana Kmotríka list, v ktorom mu podnikateľ oznámil, že sa nemieni ďalej angažovať vo výstavbe národného štadióna a kde odporúča, aby jeho financovanie prebral štát. "Vláda SR ide do toho," uviedol Fico s tým, že zostavuje špeciálny tím, ktorý sa otázkou bude zaoberať. V krátkom čase má predložiť podrobný plán dostavby štadióna. K dispozícii je zatiaľ 27 miliónov eur, časť sú podľa predsedu vlády pripravení zafinancovať ľudia zo Slovana Bratislava.

Štadión by mohol stáť v roku 2017

Prezident Slovana Bratislava a majiteľ TA3 Ivan Kmotrík už nechce ďalej financovať výstavbu Národného futbalového štadióna z vlastných peňazí. Pre nekončiace administratívne problémy mu došla trpezlivosť.

Majiteľ najúspešnejšieho slovenského klubu to vyhlásil po pondelňajšom zápase 28. kola Fortuna ligy medzi Slovanom a Senicou. Podľa Kmotríka by bolo najlepším riešením, keby sa financovania výstavby nového štadióna ujala vláda Slovenskej republiky. 

Ako ďalej povedal, dostavanie štadióna je záležitosťou roka a pol, v prípade rýchlej dohody medzi kompetentnými orgánmi by tak nový stánok v Bratislave mohol stáť v prvej polovici roku 2017.

Kmotrík: Mám toho plné zuby

"Mám toho za uplynulé mesiace plné zuby. Podľa môjho názoru bude najlepšie, keď vlastníkom štadióna nebude Kmotrík, ale mestská časť alebo vláda. Chceme vymazať problémy, aby sa ľudia prestali sťažovať, lebo si myslia, že štadión chce stavať Kmotrík, aby na ňom mohol zarábať.

Nám za tie roky dalo strašne veľa práce, aby sme dostali od 35 organizácií územné rozhodnutie, celá záležitosť je momentálne na prokuratúre. S tým súvisiace nekončiace problémy nás už stáli veľa peňazí. Preto tvrdím, že ideálne bude, ak bude štadión vlastniť štát a Slovan si tu bude môcť prenajať šatne a ihrisko a hrávať na ňom," povedal Kmotrík, ktorý očakáva posun v rokovaniach v priebehu nasledujúcich týždňov.

"Uvidíme, ako sa k tomu postaví mesto a vláda. V každom prípade si stojím za tým, že bude menej starostí, keď nebude majiteľom štadióna Kmotrík. Štadión tu ostane, ja tu byť nemusím... My sme zo štátu nečerpali ani korunu, hoci sme mohli. Nechceme vyciciavať štátne peniaze, pokiaľ to nebude dohodnuté. Pokiaľ si niekto myslí, že chce na tom Kmotrík zarábať, tak je na omyle. Aj preto som dnes učinil toto rozhodnutie," dodal ešte pred brífingom Roberta Fica prvý muž Slovana.     

Proces výstavby NFŠ sa ťahá už takmer osem rokov. Dôvodov, prečo je na Tehelnom poli jama, je viacero. Poslednú kvapku do mora problémov s výstavbou dali mestskí poslanci, ktorí Kmotríkovi vypovedali nájomnú zmluvu, a tiež prokuratúra, ktorá prešetruje územné rozhodnutie.

Dušan Galis, Ivan Kmotrík a Ján Kováčik tlačovej besede o demolácii a výstavbe štadióna v júli 2013

11slovanStadion.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok