V Taliansku schválili Renziho volebnú reformu

SITA
4.5.2015 21:27

Taliansky parlament zavŕšil schvaľovanie zmien vo volebnom systéme krajiny, ktoré podľa premiéra Mattea Renziho zabezpečia dlhé roky požadovanú stabilizáciu tamojšej politickej scény, zatiaľ čo podľa odporcov sú nedemokratickým krokom.

V Taliansku schválili Renziho volebnú reformu
SITA/AP

Členovia dolnej komory reformu podporili v pomere 334 ku 61 napriek tomu, že námietky vznášala nielen celá opozícia, ale aj časť vládnej Demokratickej strany, z ktorej približne 50 poslancov hlasovalo proti. Väčšina opozičných zákonodarcov sa na znak protestu hlasovania zdržala.

Horná komora parlamentu zmeny vo volebnom zákone schválila ešte v januári, zatiaľ čo predošlé hlasovania poslaneckej snemovne o jednotlivých častiach legislatívy boli spojené s vyslovovaním dôvery Renziho vláde. Rozprava o ústrednom prvku Renziho programu politických a ekonomických reforiem v parlamente trvala vyše roka.

Novoprijatý volebný zákon zahŕňa takzvaný "väčšinový bonus pre víťaza", ktorý zaručí stabilnú väčšinu strane so ziskom najmenej 40 percent hlasov. To však odmietajú menšie strany, keďže takéto opatrenie podľa nich slúži na zachovanie dominancie PD, ktorá je momentálne v Taliansku najsilnejšou. Zákon má platiť od budúceho roku.

S bývalým diplomatom Františkom Hruškom sme hovorili o talianskej politike i imigrantoch

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok