Merkelová: Spriatelené krajiny by sa nemali špehovať

TASR
4.5.2015 18:17

Nemecká opozícia žiada od spolkovej kancelárky Angely Merkelovej objasnenie medializovaných informácií o spolupráci zahraničnej rozviedky nemeckej Spolkovej spravodajskej služby a americkej Národnej bezpečnostnej agentúry pri špehovaní na starom kontinente.

Merkelová: Spriatelené krajiny by sa nemali špehovať
SITA/AP

Dôležitá kooperácia

Spolková vláda v Berlíne, ako aj spravodajská služba - BND však bez ohľadu na to podčiarkujú význam úzkej spolupráce s NSA. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa síce vyjadrila, že spriatelené krajiny by sa vzájomne nemali špehovať, súčasne však zdôraznila, že pre bezpečnosť občanov je kooperácia s NSA dôležitá.

Na margo nedávnych odhalení o monitorovaní viacerých európskych činiteľov sa vyjadrila, že "to, čo možno zlepšiť, sa musí zlepšiť". Merkelová ubezpečila, že jej vláda urobí maximum pre zachovanie funkčnosti BND a pre vyváženosť medzi ochranou súkromia občanov a bezpečnostných záujmov. Jej úrad bude o podrobnostiach informovať kontrolné grémiá parlamentu, vyplynulo zo slov spolkovej kancelárky.

Schindler odmietol obvinenia z vlastizrady

Hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert ubezpečil, že Angela Merkelová je pripravená poskytnúť informácie aj členom parlamentnej komisie vyšetrujúcej aktivity NSA v Nemecku. Šéf BND Gerhard Schindler odmietol obvinenia z vlastizrady, ktoré sa spomínali v médiách na adresu ním vedenej inštitúcie. Akýkoľvek ďalší komentár síce odmietol, avšak zdôraznil, že medzinárodná spolupráca tajných služieb je nevyhnutnosť.

Za úplné objasnenie kauzy sa neobvykle jasne vyjadril vicekancelár Sigmar Gabriel, líder sociálnych demokratov z SPD. Podľa jeho názoru môže predmetná aféra otriasť spoločnosťou, preto by mali byť zverejnené aj tzv. selektory, telefónne čísla a počítačové adresy, na ktoré sa špehovanie sústredilo, pretože v hre je stále aj možnosť hospodárskej špionáže.

Z nedostatku vôle objasniť skutočnosti obvinil nemeckú spolkovú vládu André Hahn, ktorý je vlastne akýmsi najvyšším parlamentným kontrolórom tamojších tajných služieb. Podľa jeho názoru vládny kabinet prizná vždy iba to, čo už nemôže poprieť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok