Sex, boj a hlad: Nigérijčanky prehovorili o utrpení v zajatí Boko Haram

ČTK
4.5.2015 14:07

Extrémistické skupina Boko Haram uniesla už stovky žien. Niektorým sa podarilo ujsť, niekoľko z nich oslobodili. Prežili však utrpenie, o ktorom sa im hovorí iba ťažko.

Sex, boj a hlad: Nigérijčanky prehovorili o utrpení v zajatí Boko Haram
SITA/AP

V šoku a podvýživené

Iba niektoré zo žien, ktoré sa minulý týždeň dostali zo zajatia islamistickej skupiny Boko Haram, sú ochotné hovoriť o svojej skúsenosti. Patrí k nej hlad, sexuálne násilie, hrozby, či obmedzovanie osobného pohybu. V nedeľu večer dopravili do tábora v hlavnom meste nigérijského štátu Adamawa 275 detí a žien. Mnohé sú v šoku a podvýživené.

Prvú podporu im poskytne Národná agentúra pre zvládanie krízových situácií. Hovorca Sani Datti povedal, že osem žien a 15 detí museli hospitalizovať pre zranenia, ktoré utrpeli pri oslobodzovaní armádnou operáciou.

Pred viac ako rokom z dediny pri Medagali na severe štátu Adamawa uniesli 18-ročnú Bintu Abdullahiovú. Príchod vojakov prežila náhodou. "Keď vojaci začali oslobodzovať  tábor, kde nás držali, povedali nám naši únoscovia, aby sme sa ukryli pod stromy a do krovia,  pretože tam unikneme armádnemu bombardovaniu. Tie, ktoré poslúchli, prešli armádne autá, pretože vojaci nevedeli, že tam niekto je,“ povedala Binta.

Pešo za slobodou

Keď vojaci premohli bojovníkov Boko Haram, vzali do áut tých najslabších a chorých, ostatných nechali ísť za kolónou, aby peších chránili pred mínami. Extrémisti z Boko Haram rozmiestnili míny takmer všade. "Jedna žena na jednu stupila a pri výbuchu zomreli najmenej tri ženy a niekoľko vojakov,“ uviedla Binta.

Väznená bola na dvoch miestach, až kým ju islamisti v apríli previezli do lesa Sambisa. Predtým bola v meste Gwoza na severovýchode Nigérie, kde má Boko Haram hlavný stan. Skupina sa hlási k radikálom z Islamského štátu a práve v okolí tohto mesta minulý rok vyhlásila kalifát.

Bintine dve sestry boli tiež unesené, ale podarilo sa im utiecť. Binta odmietla ujsť, pretože sa ujala troch malých detí, ktorých matky neboli medzi zajatkyňami. „Nemohla som ich opustiť,“ doplnila.

Svadba alebo otroctvo

Bintina výpoveď sa podobá tomu, čo hovoria aj ostatné zajatkyne. Hovoria o vynútených svadbách, sexuálnom týraní a psychologickom nátlaku. Niektoré boli prinútené bojovať v oddieloch Boko Haram. "Chceli od nás, aby sme sa vydali za členov Boko Harama, ale my sme im povedali, že to neprichádza do úvahy, pretože sme už vydaté. Na to nám povedali, že nás predajú ako otrokyne, keď sa to bude hodiť,“ hovorí jedna zo žien.

Deväťnásťročná Lami Musaová bola v štvrtom mesiaci tehotenstva, keď islamisti vtrhli do dediny pri Chiboku a uniesli ju. Práve v Chiboku skupina vlani zajala 200 školáčok. Prípad vyvolal diskusiu nielen v Nigérii, ale aj vo svete. Stal sa z neho symbol nájazdov, pri ktorých Boko Haram od začiatku minulého roka zajala 2000 žien.

Chýba im jedlo a hygienické prostriedky

Lami unikla vynútenému manželstvu vďaka svojmu tehotenstvu, ale povedali jej, že si počkajú, kým porodí. „Našťastie ma deň po pôrode vojaci oslobodili,“ povedala.

V tábore v meste Yola sa najskôr snažia ženy identifikovať. Ako dlho tam zostanú, nikto nevie. „Väčšina z nich je unavená a v šoku. Sú strapaté a je zrejmé, že sa dlho neumývali,“ hovorí Datti. Na začiatok je najdôležitejšie zabezpečiť im jedlo, matrace, deky, mydlo a pracie prostriedky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok