Pod Mestom bohov našli tekutý kov, mieria k prevratnému objavu

TA3
2.5.2015 10:07

Veľké množstvá tekutého toxického kovu našli archeológovia na konci tunela pod pyramídou v mýtickej indiánskej metropole Teotihuacán. Nález môže viesť k objavu, aký zatiaľ nemá obdobu.

Pod Mestom bohov našli tekutý kov, mieria k prevratnému objavu
SITA/AP

Záhadní zakladatelia Mesta bohov

Teotihuacán je jedno z najstarších miest Ameriky. Doteraz je záhadou, kto ho založil. Archeológovia túto kultúru nazvali civilizácia Teotihuacánu, ale doteraz sa im poradilo rozlúštiť len niekoľko symbolov v monumentálnom meste, kde pred približne 1500 rokmi žili desaťtisíce ľudí. Nevie sa ani, ako táto vyspelá civilizácia zanikla.

Po stovkách rokov našli mesto bez známok života Aztékovia. Zapôsobilo na nich natoľko, že metropola bola rodiskom bohov.

Ortuť nemala praktický účel

Archeologický tím Mexičana Sergia Gomeza skúmal tunel pod pyramídou Opereného hada. V komore na jeho konci našli komory a „veľké množstvá“ tohto nebezpečného tekutého kovu.

Komory sa nachádzajú 12 metrov pod pyramídou. Pri vstupe do nich sa našli predmety so symbolickým významom - sochy z nefritu, pozostatky z jaguára, škatuľa plná vyrezávaných mušli či gumené loptičky.

Ortuť je toxická a schopná pri dlhodobom vplyve zničiť ľudské telo. Tento tekutý kov však pre dávnych obyvateľov Mexika nemal žiaden praktický účel. Striebristá substancia však zrkadlí obraz a zrkadlá boli pre mezoamerické kultúry magické.

Pod pyramídou sa našiel tunel a v ňom ortuť.

Výsledky do konca roka

Ortuť sa mohla používať pri rituáloch a Gomez dúfa, že hlbšie v komplexe je ukryté niečo, čo sa ešte nikdy nenašlo - miesto posledného odpočinku kráľa. Gomez tvrdí, že ortuť mohla byť použitá ako symbol rieky v podsvetí. Ortuť už našli na pár miestach spojených s mayskou civilizáciou, ale ešte ju neobjavili v Teotihuacáne.

Gomez kope v tejto oblasti už šesť rokov. Za ten čas odhalil desaťtisíce artefaktov, od kamenných sôch až po jemné šperky. Výkopy spomaľuje extrémna vlhkosť, nánosy blata a už aj ortuť. Tá núti expertov používať ochranné pomôcky.

Vykopávky v komorách by mali byť dokončené v októbri, zistenia chcú archeológovia prezentovať do konca roka.

The_Week_That_Was_in_Latin_America_and_the_Caribbean_Photo_Gallery-e1c53aa17d1347d1b7091b56b1bfebdf.JPEG

Mieri tadiaľto cesta ku kráľovskej hrobke? (AP Photo/Proyecto Tlalocan, INAH)

Štyria králi?

O tom, ako vyzeral život v Teotihuacáne a ako bol spravovaný, nemáme takmer žiadne vedomosti. Odhalenie kráľovskej hrobky by mohlo podporiť teórie o tom, že toto monumentálne mesto mohla spravovať dynastia v štýle Mayov, ale s oveľa menším zmyslom pre sebaglorifikáciu.

Mexická archeologička Linda Manzanillová sa prikláňa k teórii, že mesto riadili až štyria panovníci. Túto myšlienku podporuje architektúra – mesto nemá jeden zjavný centrálny vládny palác. Niet ani honosných vyobrazení jedného kráľa na nástenných maľbách.

Annabeth Headricková, profesorka z Denveru, zase prišla s teóriou, že staroveký Teotihuacán neovládala dynastia, ale v meste súperili o vplyv frakcie elitných rodín, armáda, obchodníci a kňazi.

Mexico_Teotihuacan-0c03c22a383f44a78240f73b429d4e3d.JPEG

Pri bádaní v tuneli sa našli tisícky artefaktov. (AP Photo/Proyecto Tlalocan, INAH)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok