Únia diskrétne dodáva Kyjevu zbrane, prezradil ukrajinský námestník

TA3 TASR
28.4.2015 11:36

Európska únia dodáva na Ukrajinu zbrane. Tvrdí to Valerij Čalyj, námestník kancelárie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Čalyj: O tejto téme sa aktívne nehovorí

Námestník vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Valerij Čalyj tvrdí, že "EÚ dodáva na Ukrajinu zbrane, ale o tejto téme sa aktívne nehovorí." Čalyj to vyhlásil v programe Sloboda slova na televíznom kanáli ICTV, ktorý zmonitorovala agentúra Ukrinform. "Máme dodávky zbraní z európskych krajín? Máme," odpovedal vysokopostavený vládny úradník na otázku, či od USA a EÚ možno očakávať prijatie rozhodnutia o ozbrojovaní Ukrajiny.      
Čalyj dodal, že o dodávkach zbraní sa "nehovorí veľmi aktívne". Vysvetlil, že "nemôžeme hovoriť o všetkom: čo a z akej krajiny dostávame. Ale verte mi, je to tak. O niečom sa hovorí, niečo zostáva v zákulisí".

Tusk: Vojenská misia je nemožná

V pondelok počas summitu Ukrajina-EÚ v Kyjeve predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že EÚ nepovažuje za možné vypraviť vojenskú misiu do konfliktnej oblasti na východe Ukrajiny. V EÚ sa podľa neho takým návrhom nezaoberali.      

Čalyj sa v rozhovore vyjadril aj k sankciám EÚ voči Rusku, ktoré by podľa jeho tvrdenia mali platiť minimálne do konca tohto roku. Dodal, že o sankciách, ktorých platnosť sa končí v júli, sa bude rokovať na prelome júna a júla. Summit EÚ v Rige označil Čalyj za kľúčový moment, o ktorom Moskva podľa jeho slov už teraz hovorí, že bude zameraný proti Rusku.

Opäť sa obviňujú z porušovania prímeria

Situácia na východe Ukrajiny je naďalej nezmenená, obe strany konfliktu sa opäť navzájom obvinili z porušovania prímeria, pričom boli údajne opäť použité aj zbrane s kalibrom nad 100 mm, ktoré majú byť v súlade s minskými mierovými protokolmi stiahnuté z demarkačnej čiary.      

Tlačová služba ukrajinskej armády informovala, že jej pozície boli od pondelka 18.00 h miestneho času ostreľované 22-krát, pričom terčom boli obce Avdijivka, Piski, Ščasťa a Čermalyk. V oblasti strategicky významného prístavu Mariupol zaregistrovali znova prelety bezpilotných lietadiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok