Kalifát zabil v Líbyi päť novinárov

TASR
27.4.2015 20:33

Novinári boli nezvestní od augusta minulého roka. Ich telá našli v lese. Medzinárodná federácia novinárov je šokovaná.

Kalifát zabil v Líbyi päť novinárov
SITA/AP

Nezvestní osem mesiacov

"Päť tiel s podrezanými hrdlami objavili v lesoch Zelenej hory," povedal veliteľ. Neuviedol, kedy islamisti novinárov zabili. Ich telá údajne objavili neďaleko mesta Bajdá.

Novinári, štyria Líbyjčania a Egypťan, boli nezvestní od vlaňajšieho augusta, keď smerovali z mesta Tobruk do mesta Benghází. Prechádzali cez mesto Derna, ktoré kontrolovali islamisti.

Šokovaná novinárska organizácia

Medzinárodná federácia novinárov informovala, že novinárov uniesli na kontrolnom stanovišti kalifátu a zabili ich "nedávno". "Sme hlboko šokovaní touto brutálnou vraždou," vyjadril sa predseda federácie Jim Boumelha.

OSN sa v súčasnosti snaží sprostredkovať rozhovory medzi samozvanou, milíciami podporovanou vládou v Tripolise a medzinárodne uznávaným kabinetom, ktorý sa vlani po vyhnaní z hlavného mesta uchýlil do Tobruku na východe Líbye. Ozbrojený konflikt oboch táborov a z neho vyplývajúci politický a bezpečnostný chaos v Líbyi využívajú na rozširovanie svojich pozícií extrémisti vrátane skupín hlásiacich sa k militantnej organizácii Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok