Kiska umožnil zmeny, ktoré majú pomôcť malým veriteľom Váhostavu

TASR TA3
27.4.2015 14:27

Prezident Andrej Kiska podpísal novelu Obchodného zákonníka, ktorá má pomôcť malým veriteľom stavebnej spoločnosti Váhostav. Potvrdil to na tlačovej konferencii v Bratislave.

Reakcia na kauzu Váhostav

Novelu Obchodného zákonníka schválil minulý týždeň parlament. Je reakciou na problémy malých veriteľov Váhostavu. Firma neplatila svojim dodávateľom, ocitla sa v reštrukturalizácii a v rámci nej chcela splatiť nezabezpečeným veriteľom len 15 % z dlhovaných peňazí.

Na základe schváleného zákona sa bude môcť spoločnosť Váhostav vzdať 49 % svojich nezaťažených akcií v prospech nezabezpečených veriteľov. Teda malých firiem a živnostníkov, aby sa aj takýmto spôsobom uspokojili ich pohľadávky voči firme.

Úprava procesu reštrukturalizácie

V rámci novely sa upravuje aj proces reštrukturalizácie firiem a zavedú sa do praxe opatrenia, na ktorých sa dohodla vláda s veriteľmi stavebnej firmy Váhostav, jej vedením a bankami.

Veritelia reštrukturalizovaných firiem si tak budú môcť vymáhať celých 100 % zo svojich pohľadávok. Záväzky spoločností sa totiž ani po skončení reštrukturalizačného procesu nevymažú.

Banky sa vzdajú časti pohľadávok

Zároveň sa novelou rozširuje účel použitia osobitného odvodu bánk aj na posilnenie vlastných zdrojov spoločností, v ktorých má štát 100 % majetkovú účasť. Malým veriteľom Váhostavu sa chystá štát cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku ponúknuť okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty. Na tento odkup sa majú použiť práve peniaze z osobitného odvodu.

Novela prináša aj možnosť úpravy reštrukturalizačného plánu ešte pred jeho schválením na schôdzi veriteľov. V prípade Váhostavu sa tak budú môcť banky, ktoré sú tiež veriteľmi stavebnej spoločnosti, vzdať časti svojich zabezpečených pohľadávok. Kým podľa navrhnutého reštrukturalizačného plánu majú dostať v rámci reštrukturalizácie 100 % z dlhovaných peňazí, na základe dohody s vládou to má byť len 85 %. Zostávajúcich 15 % si rozdelia malé firmy a živnostníci. Drobní nezabezpečení veritelia tak v konečnom dôsledku dostanú viac ako v reštrukturalizačnom pláne navrhovaných 15 %.

Pozrite si tlačovú besedu prezidenta Kisku o novele Obchodného zákonníka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok