Zemetrasenie v Nepále zabilo tisícky ľudí, Himaláje sa posunuli o 10 metrov

TA3 SITA TASR
27.4.2015 16:26

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 a epicentrom na západ od nepálskej metropoly Káthmandu, bolo najhorším v chudobnej himalájskej krajine za vyše 80 rokov. Zničilo mnoho budov v starých štvrtiach Káthmandu a pocítili ho aj v susednej Indii, v Bangladéši, v Tibete i v Pakistane.

Zabíjala aj lavína na Evereste

Zemetrasenie v Nepále si na území krajiny vyžiadalo už vyše 4100 mŕtvych, ďalšie desiatky obetí na životoch hlásia z Indie a minimálne 20 z čínskej autonómnej oblasti Tibet. O zvýšení bilancie v Nepále informoval námestník generálneho inšpektora tamojšej polície Komal Singh Bam, ktorý však neposkytol žiadne podrobnosti.

Otrasy s magnitúdou 7,8 tiež po sebe zanechali viac ako 6500 zranených a predstavujú najničivejšie zemetrasenie v Nepále od roku 1934, keď v himalájskej krajine zahynulo až 8500 ľudí. Zatiaľ 18 mŕtvych je potvrdených v súvislosti s vyvolanou lavínou, ktorá zasiahla základný tábor horolezcov na úpätí Mount Everest.

Veľhory sa posunuli

Humanitárne organizácie medzitým dostávajú správy z odľahlých dedín, ktoré zničili zosuvy pôdy, prerušené cesty však znemožňujú prísun pomoci. Desaťtisíce ľudí v nepálskom hlavnom meste Káthmandu prespávajú na otvorených priestranstvách pre obavy z ďalších silných otrasov.

Epicentrum sobotňajších otrasov sa nachádzalo približne 100 kilometrov od hlavného mesta Káthmandu v hĺbke približne desať kilometrov. Ako uviedol seizmológ Aleš Špičák pre idnes.cz, základy Himalájí sa pohli o minimálne 10 metrov. V zasiahnutej oblasti Údolia Káthmandu žije približne 2,5 milióna ľudí.

Môžu brať len po dvoch

Záchranné vrtuľníky využili jasný deň a začali evakuovať horolezcov na Mount Evereste. Rumunský horolezec Alex Gavan informoval na Twitteri, že do táborov 1 a 2, ktoré sa nachádzajú vo výške 6000 metrov nad morom, dorazili tri vrtuľníky. Každý z nich je vzhľadom na riedky vzduch schopný odviezť vždy naraz len dvoch horolezcov, citovala Gavana agentúra Reuters.

Dánsky horolezec Carsten Lillelund Pedersen zavesil na Facebook videozáznam, na ktorom pristáva vrtuľník, aby evakuoval dvoch horolezcov, a o 30 sekúnd na to opäť vzlietne. Poveternostné podmienky sú dobré. Preživší na Evereste opísali, ako základný tábor zasiahla v sobotu lavína z kameňov a ľadu, ktorú spustilo zemetrasenie. Vyše 60 ľudí utrpelo zranenia, čo prinútilo horolezcov, aby poslali žiadosť o naliehavú evakuáciu.

Lavína v základnom tábore na úpätí Mount Everestu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok