Na Slovensku má vzniknúť špičkové pracovisko na výskum vesmíru aj rakoviny

TASR
26.4.2015 10:40

Pracovisko by malo vyrásť neďaleko Bratislavy, v prvej fáze by tam malo pôsobiť do 30 ľudí. Jeho hodnota by mala dosiahnuť takmer šesť miliónov eur.

Na Slovensku má vzniknúť špičkové pracovisko na výskum vesmíru aj rakoviny
SITA

Vedci zo Slovenska aj zo zahraničia

Na Slovensku by mohlo do konca roku vzniknúť nové špičkové pracovisko, ktoré sa bude zameriavať na astrobiologický a vesmírny výskum. Vybudovať ho chce Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity. Pracovať v ňom budú vedci nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

"Chceme vytvoriť podmienky pre slovenských vedcov, aj pre špičkových vedcov, ktorí pôsobia v zahraničí. Chceme vybudovať podmienky podobné špičkovým európskym pracoviskám, aby sa mali naše mozgy kde realizovať," uviedol predseda SOSA Jakub Kapuš. Pracovisko sa bude volať AstroBio Centrum a na začiatku by tam malo pôsobiť od 20 do 30 ľudí. Sídliť by mohlo v blízkosti Bratislavy.

Na ceste k liečbe rakoviny

V centre sa budú zameriavať napríklad na výskum extrémofilných organizmov, DNA, či na vývoj a výrobu vlastných zariadení určených na testovanie pokročilých nanotechnológií. "Astrobiológia skúma, čo je to život, ako vzniká, v akých podmienkach dokáže fungovať, ako sa vyvíja. Konkrétny prípad je ten, že skúmame DNA, skúmame jeho rozpad, skúmame to, ako sa replikuje, ako sa opravuje. Keď pochopíme tento proces, tak budeme vedieť liečiť napríklad rakovinu," priblížil Kapuš.

S projektom AstroBio Centra sa SOSA zapojila do operačného programu Výskum a vývoj. V týchto dňoch už vyhlásili verejné obstarávanie na nákup prístrojov pre nové pracovisko. Hodnota zákazky je približne 5,7 milióna eur. V auguste bude podľa Kapuša jasné, či sa im podarilo s projektom uspieť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok