Uplynulo sto rokov od bitky o Gallipoli

TASR TA3
25.4.2015 08:29

Desaťtisíce ľudí sa zhromaždili v Austrálii a na Novom Zélande, aby si hneď na úsvite pripomenuli 100. výročie začiatku bitky o turecký polostrov Gallipoli.

Spomínajú už od svitania

Pamätný deň na bitku o Gallipoli sa u protinožcov začal ešte pred svitaním spomienkovým ceremoniálom pri austrálskom vojnovom pamätníku v tamojšej metropole Canberra. Predstaviteľ Austrálskeho kráľovského námorníctva tam zahral žalospev na dychovom hudobnom nástroji didgeridoo a zaznel aj text venovaný austrálskym vojnovým veteránom.

Desaťtisíce ľudí sa zišli aj na pešej zóne Martin Place v austrálskom meste Sydney, len niekoľko ulíc od miesta tragickej rukojemníckej drámy z 15. decembra 2014, pri ktorej zahynuli traja ľudia vrátane ozbrojenca.  Podľa oficiálnych údajov malo prísť na spomienkový ceremoniál v Canberre 120.000 ľudí, čo predstavuje ohromnú účasť vzhľadom na to, že toto mesto má celkovo 300.000 obyvateľov. Múzeum na Novom Zélande odhadlo účasť na 30.000 ľudí.

Deň emócií

"Je to deň plný emócií, hrdosti a vďačnosti. Vážnosti a spomínania. Je to deň, ktorý bude ďalej posilňovať puto medzi našimi dvoma národmi," uviedol austrálsky generálny guvernér Sir Peter Cosgrove pred davom v novozélandskej metropole Wellington.

Turecký polostrov Gallipoli sa stal od apríla 1915 do januára 1916 dejiskom jednej z najkrvavejších bitiek prvej svetovej vojny. V nej sa presne pred 100 rokmi stretli ozbrojené sily Francúzska a Britského impéria - vrátane vojenských kontingentov z Indie, Austrálie a Nového Zélandu - s vojskami Osmanskej ríše.

Deväťmesačná bitka sa skončila víťazstvom osmanských jednotiek. Tie však prišli o 250.000 vojakov, pričom sa odhaduje, že na strane spojencov Dohody zahynulo vyše 85.000 mužov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok