Slonia pamäť nie je fikcia, takto sa vítajú po rokoch odlúčenia

TA3
25.4.2015 10:12

Matka slonica a jej unesený potomok sa stretli po vyše troch rokoch odlúčenia. Dojímavé video zvítania veľa hovorí o správaní týchto obrovských cicavcov, v mnohom sa podobajú ľuďom.

Slonia pamäť nie je fikcia, takto sa vítajú po rokoch odlúčenia
Facebook/Lek Chailert

Mláďa uniesli a predali

Malého slona odchytili v roku 2011, keď mal tri roky a predali ho. Jeho nové uplatnenie malo byť v thajskom turistickom ruchu, kde mal nosiť na chrbte turistov. Odvtedy uplynuli viac ako tri roky a až teraz sa sloníča mohlo znova stretnúť s matkou, od ktorej ho násilne oddelili.

Malý slon s menom Me-Bai sa zachránil preto, že po únose chradol. Postupne strácal váhu a tak už nemohol ďalej rozvážať turistov.

Stretnutie po štvordňovej púti

Emocionálne stretnutie zachytili kamery slonieho prírodného parku na severe Thajska. Slona zobrali ošetrovatelia na 100-kilometrovú púť cez thajskú džungľu, aby uvidel matku. Po štvordňovej ceste pod horúcim slnkom ihneď zamieril k matke.

Mávanie ušami, ktoré vidieť na videu, je znakom radosti. Video zachytáva celú škálu prejavovania si náklonnosti. Slony majú citlivé choboty, sú citlivé na dotyky a aj na zvuk.

Podobní ľuďom

Vo voľnej prírode sa matka od mláďaťa  oddelí len zriedkakedy, kým nemá aspoň 11 rokov. Slonie dospievanie sa v niečom podobá ľudskému, rovnako ako vek dožitia. Slony sú veľmi súdržné tvory, ktoré majú silné väzby v stádach.

Ázijské slony majú dobrú pamäť a veľké sociálne siete. Vedci pozorovaním zistili, že hlavne samice majú komplexnú sieť priateľov a príbuzných - tak ako je to u človeka. „Stádo“ slonov je v skutočnosti len zlomkom ich spoločenskej štruktúry na väčšom území.

"Slony sú schopné sledovať jeden druhého na veľké vzdialenosti volaním na seba a aj pomocou čuchu," vysvetlil Shermin de Silva, autor štúdie o sloňom správaní z Pennsylvánskej univerzity.

Slonia pamäť nie len prázdnym pojmom. "Naša štúdia ukazuje, že slony sú schopné rozoznať svojich priateľov a obnoviť vzťahy aj po tom, čo boli nadlho oddelené," dodal odborník.

Témy: Thajsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok