Štát spúšťa privatizáciu Telekomu, akcie si môžu kúpiť aj bežní ľudia

TA3 SITA
21.4.2015 17:02

Štát spúšťa privatizáciu 49 percentného podielu v spoločnosti Slovak Telekom. Akcie podniku si budú môcť objednať aj obyčajní ľudia so zľavou päť percent.

Štát očakáva až 1 miliardu eur

"Predávajúci akcionár ponúkne 42 341 537 akcií vo forme akcií a certifikátov GDR predstavujúce celých 49 % jeho podielu v spoločnosti Slovak Telekom - hodnota ponuky teda bude v rozsahu približne 750 mil. eur až 1 mld. eur," uviedla firma. Rozsah ponukovej ceny naznačuje trhovú kapitalizáciu Slovak Telekomu vo výške 1,5 až 2 mld. eur.

Akcie by mali byť prijaté na obchodovanie na kótovanom hlavnom trhu Burzy cenných papierov v Bratislave. Vkladové potvrdenky (certifikáty GDR) spolu s akciami by mali ísť na hlavný trh pre kótované cenné papiere Londýnskej burzy cenných papierov.

Spoločnosť Deutsche Telekom AG neponúka žiadne akcie a vyjadrila úmysel ponechať si svoj podiel 51 % v spoločnosti Slovak Telekom. Ponuka pre inštitucionálnych investorov začína od utorka a skončí 6. mája 2015. Ponukové obdobie pre retailovú ponuku začína 22. apríla a končí 5. mája 2015.

Nevedeli vykonávať akcionárske práva

V utorok sa tak po ročných prípravách oficiálne spustil proces ponuky akcií minoritného podielu v Slovak Telekome investorom. Minister hospodárstva Pavol Pavlis pri tejto príležitosti na tlačovej konferencii zopakoval dôvody, prečo sa štát rozhodol akcií v telekomunikačnom operátorovi vzdať.

Zásadným problémom podľa Pavlisa je, že štát sa nevie dostať k dividendám od spoločnosti a nevie ako minoritný akcionár dostatočne vykonávať svoje akcionárske práva. Tvrdí tiež, že pri súčasnej konkurenčnej situácii na telekomunikačnom trhu už nie je dôvod, aby štát tieto akcie držal.

Predaj akcií Slovak Telekomu by mal pomôcť aj slovenskému kapitálovému trhu. Obchodovať sa totiž budú aj na bratislavskej burze. K cenným papierom spoločnosti sa pritom budú môcť dostať aj občania, keďže štát sa rozhodol desatinu celého predávaného objemu ponúknuť individuálnym súkromným investorom.

Občania dostanú zľavu 5%

Občania budú môcť získať akcie cez pobočky Slovenskej sporiteľne, pričom na určitý objem akcií si budú môcť uplatniť 5 % zľavu. Tá bude poskytnutá pri kúpe od 10 do 423 akcií spoločnosti, na prípadné väčšie transakcie sa uplatňovať nebude. Cenu vygeneruje dopyt počas ponukového obdobia, bude však musieť byť v spomínanom rozsahu od 17,70 eura do 23,60 eura za akciu.

Štát tak očakáva z tejto transakcie minimálne spomínaných 750 mil. eur, maximálne môže získať 1 mld. eur. Ako budú tieto zdroje použité, zostáva naďalej otázne. Ako dodal minister hospodárstva, kým rezort financií presadzuje použitie výnosu z predaja akcií na zníženie verejného dlhu, on by zase radšej tieto zdroje využil na posilnenie pozície štátu v Slovenských elektrárňach. Rozhodnutie však podľa neho bude na vláde, kde však podľa vlastných slov bude presadzovať práve posilnenie pozície v elektrárňach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok