Strany Nemcova a Navaľného pôjdu do volieb so spoločnou kandidátkou

TASR
17.4.2015 23:43

Dve ruské opozičné strany oznámili vznik spoločnej platformy pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. Súčasne spresnili, že vytvorenie spoločnej kandidátnej listiny neznamená ich zlúčenie do jedného subjektu.

Strany Nemcova a Navaľného pôjdu do volieb so spoločnou kandidátkou
SITA/AP

Pridá sa aj Demokratická voľba?

Republikánska strana Ruska-Parnas, ktorej zakladateľom bol nedávno zavraždený Boris Nemcov, a Strana pokroku vedená blogerom Alexejom Navaľným okrem toho informovali, že by sa spoločne chceli uchádzať o hlasy voličov aj vo voľbách do miestnych samospráv, ktoré sa uskutočnia ešte tento rok. Uviedli, že by sa k nim čoskoro mala pridať ďalšia strana - Demokratická voľba, a vyjadrili nádej v podporu zo strany ďalších opozičných hnutí.

Lídri RPR-Parnas a Strany pokroku vyzvali širokú verejnosť a občiansku spoločnosť, aby sa v "týchto ťažkých časoch skonsolidovali na spoločnej platforme odmietnutia lží, korupcie a agresivity, potláčania ekonomických a občianskych slobôd a zasadili sa za budovanie demokratického štátu v Rusku".

Viedli masové protesty

Predchádzajúce pokusy o zjednotenie ruskej opozície zlyhali - aj kvôli tomu, že opozičné strany rôzneho ideologického smerovania okrem nutnosti zosadenia prezidenta Vladimira Putina a boja s korupciou mali len málo spoločných cieľov. Opoziční aktivisti v rokoch 2011 a 2012 viedli v Rusku masové protesty proti Putinovi, ktorý v tom čase začínal tretí mandát v  prezidentskej funkcii.

Navaľnyj i ďalší lídri opozície odvtedy čelia perzekúciám, policajnému vyšetrovaniu i súdnym procesom, ktoré označujú za spolitizované a politické. Mnohí aktivisti sa radšej rozhodli pre emigráciu z Ruska.

Podľa šéfa sociologického inštitútu Levada Leva Gudkova opozíciu v Rusku momentálne podporuje asi 25 percent obyvateľstva. Upozornil však, že vplyv opozície by bol oveľa väčší, "keby sa hralo férovo". Uviedol, že v situácii, keď Kremeľ kontroluje všetky televízie, sa obyčajní ľudia nemajú ako dozvedieť, čo robí opozícia. "Jej možnosti a možnosti kremeľskej propagandy sú neporovnateľné," zdôraznil Gudkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok