Figeľ vyzýva Čižnára, aby konal, podľa prokuratúry zavádza

TASR TA3
17.4.2015 21:44

Generálna prokuratúra by mala vstúpiť do reštrukturalizačného konania v prípade spoločnosti Váhostav, vyzval ju k tomu Ján Figeľ. GP v reakcii obvinila šéfa KDH zo zavádzania.

Figeľ: Konanie sa dá ovplyvniť

"Prokurátor po vstupe do konania môže uplatňovať všetky oprávnenia účastníka takéhoto konania za účelom ochrany práv všetkých veriteľov spoločnosti a štátu. Toto konanie sa dá ovplyvniť," vyhlásil na tlačovej konferencii Figeľ s tým, že je otázne, prečo k takémuto vstupu už dávno nedošlo.

Je presvedčený, že malí veritelia Váhostavu sú už tri roky podvádzaní, a to za úradovania "vlády istôt". Reštrukturalizáciu spoločnosti Váhostav považuje za podvodnú.

"Ide o podvodnú reštrukturalizáciu, som presvedčený aj o tom, že treba konať. Podľa účtovnej uzávierky je Váhostav-SK majetkovo v pluse, má problém s likviditou, ale to nie je dôvod na reštrukturalizáciu. Ak je potrebné vyrovnanie s dlžníkmi, tak časové, na objemové vyrovnanie majú majetok," dodal.

Konať vraj začali ihneď

Generálna prokuratúra vraj v prípade reštrukturalizácie spoločnosti Váhostav začala konať okamžite ex offo po medializácii informácií. Tvrdenia predsedu KDH Jána Figeľa sú podľa vedenia GP absolútne zavádzajúce a nepravdivé.

"Už 26. marca bol vydaný pokyn netrestnému odboru GP SR, aby prokurátor z hľadiska pôsobnosti v netrestnej oblasti zvážil vstup do reštrukturalizačného konania. Následne v polovici tohto mesiaca bol Krajskej prokuratúre Bratislava doručený pokyn prokurátorky netrestného odboru GP SR, aby zabezpečila vstup príslušného prokurátora do občianskeho súdneho konania (do reštrukturalizačného konania) spoločnosti Váhostav," uviedla prokuratúra v reakcii na vyjadrenie Figeľa. Stanovisko poskytla hovorkyňa Andrea Predajňová.


Rovnako 26. marca námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky vydal pokyn, aby v súčinnosti s príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry vykonali operatívne preverenie okolností, ktoré predchádzali reštrukturalizácii Váhostavu, a tiež samotného procesu reštrukturalizácie.
"V tejto súvislosti uvádzame, že poslancov za KDH (Ján Hudacký, Pavol Zajac) prijal na ich požiadanie dňa 24. marca námestník Šufliarsky. Na osobnom stretnutí ich námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek vyzval, či chcú poslanci podať v tejto veci trestné oznámenie. Poslanci túto možnosť odmietli," uvádza sa v stanovisku. GP neeviduje žiadne podanie od poslancov v kauze Váhostavu.

Je pripravený diskutovať

Figeľ čelí v parlamente odvolávaniu z funkcie podpredsedu parlamentu za kauzu vo Váhostave. Premiérovi Robertovi Ficovi odkázal, že sa nemusia skrývať v parlamente a je pripravený diskutovať. "Rokujeme, komunikujeme s médiami, ale aj s tými, ktorých sa týka kauza Váhostav. Ak Robert Fico stojí o dialóg, som tu," povedal Figeľ.

Strana Smer ho chce odvolať, lebo je podľa nej zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav. Opozícia stojí za Figeľom. Avizovala, že ak Smer Figeľa odvolá, stiahne svojich ľudí zo všetkých funkcií v parlamente. Naopak, za situáciu okolo Váhostavu viní opozícia sociálnych demokratov.

Pozrite si tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok