Klávesistu Elánu súd v kauze Sporoinvest oslobodil

TASR
17.4.2015 12:21

Prokuratúra ho obžalovala z poškodzovania veriteľa a marenia konkurzu. Horňák obvinenia odmietal.

Klávesistu Elánu súd v kauze Sporoinvest oslobodil
SITA/Jozef Jakubčo

Skutky nie sú trestnými činmi

Okresný súd Košice I v kauze Sporoinvest oslobodil spod obžaloby bývalého predsedu predstavenstva tohto nebankového subjektu Ľubomíra Horňáka. Známy je ako   hudobný skladateľ a klávesista skupiny Elán.

Prokuratúra ho obžalovala z trestných činov poškodzovania veriteľa a marenia konkurzného konania.
"Súd po vykonanom rozsiahlom dokazovaní dospel k záveru, že skutky, ktoré sú uvedené v obžalobe, nie sú trestnými činmi," vyhlásil sudca pri vynesení rozsudku. Prokurátor sa na mieste odvolal.

Chcel ozdraviť spoločnosť

Obžalovaný ani jeho obhajkyňa na súd neprišli. Podľa sudcu sa telefonicky ospravedlnili a súhlasili s vynesením rozsudku v ich neprítomnosti. Ľubomír Horňák, ktorý krachujúcu nebankovú spoločnosť prevzal ako majiteľ v roku 2002, všetky obvinenia od začiatku odmietal.

V záverečnej reči pred súdom odmietol, že by sa nesnažil o ozdravenie Sporoinvestu. "Od prvého okamihu vstúpenia do spoločnosti všetky moje kroky a komunikácia s veriteľmi a klientmi viedli k nastaveniu ozdravného procesu spoločnosti," povedal.

Mal poškodiť vyše deväťtisíc veriteľov

Prokuratúra dáva Ľubomírovi Horňákovi za vinu, že ako predseda predstavenstva Sporoinvestu v októbri 2003 odpredal nehnuteľnosti spoločnosti v katastrálnom území obce Gbelce, okres Nové Zámky, za necelých 500 000 eur, hoci ich hodnotu znalecký posudok ohodnotil na najmenej 940 000 eur. Podľa obžaloby peniaze za odpredané pozemky v Michalovciach v sume zhruba 49 500 eur nevložil do pokladnice spoločnosti, ale použil ich na účel nesúvisiaci s podnikateľskou činnosťou Sporoinvestu. Zmaril takto uspokojenie najmenej 9234 veriteľov.

Prokuratúra tiež dôvodila, že maril konkurzné konanie a nepodal návrh na vyhlásenie konkurzu alebo vyrovnania spoločnosti, ako mu to vyplývalo zo zákona. Podľa obžaloby taktiež odmietal vydať a neoprávnene používal tri osobné vozidlá, ktoré patrili do konkurznej podstaty firmy.

Obhajoba dôvodila, že nehnuteľnosti v obci Gbelce boli odpredané za reálnu trhovú cenu, ktorú pôvodný znalecký posudok nezohľadňoval. Peniaze za pozemky smerovali na úhradu miezd zamestnancov spoločnosti. Tri sporné vozidlá patrili podľa obhajoby spoločnosti Corvinus a nie Sporoinvestu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok