Uplynie 65 rokov od Barbarskej noci

SITA
12.4.2015 10:27

Pred 65 rokmi, v noci z 13. na 14. apríla 1950, boli v rámci Akcie Kláštory komunistickým režimom vyvezení mnohí rehoľníci v Československu zo svojich kláštorov do tzv. centralizačných kláštorov. Toto smutné výročie Akcie K, nazývanej aj „barbarská noc“, si tento pripomenú na viacerých miestach na Slovensku.

Uplynie 65 rokov od Barbarskej noci
SITA

Ako informuje Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, Konfederácia politických väzňov Slovenska si udalosť pripomenula v sobotu 11. apríla 2015 v kláštore redemptoristov v Kostolnej – Záriečí, ktorý sa v roku 1950 stal preškoľovacím kláštorom pre mladých rehoľných bohoslovcov, klerikov a novicov a následne slúžil na internáciu rehoľných sestier (najmä uršulínok, baziliánok a služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie).

Pietna spomienka miestneho charakteru bola v piatok v Kapucínskom kostole Najsvätejšej Trojice v Pezinku, keďže práve v pezinskom kapucínskom kláštore bol v roku 1950 zriadený tzv. kárny kláštor pre predstavených reholí a neskôr v ňom boli internovaní rehoľní klerici, rímskokatolícki diecézni kňazi, gréckokatolícki kňazi a napokon rehoľné sestry, vyvezené z nemocníc.

V deň výročia Akcie K, v pondelok 13. apríla 2015 si ju Konfederácia politických väzňov Slovenska pripomenie svätou omšou v kaplnke Seniorátu Spoločnosti Ježišovej v Ivanke pri Dunaji o 15:00, kde žijú poslední žijúci svedkovia Akcie K spomedzi jezuitov. Homíliu prednesie emeritný biskup Dominik Kaľata.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok