Prezident Kiska pripomenul Lavrovovi rok 1968

TA3 TASR SITA
4.4.2015 11:23

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov pricestoval na jednodňovú návštevu Slovenska. Postupne sa stretol so všetkými najvyššími ústavnými činiteľmi. Z prezidentského paláca zamieril na úrad vlády a na poludnie rokoval so svojim rezortným kolegom Miroslavom Lajčákom. Rokovaniam dominovala ukrajinská kríza.

Prišiel na pozvanie Lajčáka

Na pozvanie rezortného kolegu Miroslava Lajčáka pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov.

Počas pobytu ho prijal prezident Andrej Kiska, predsedsa parlamentu Peter Pellegrini, slovenský premiér Robert Fico a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Ruský minister zahraničných vecí sa zúčastnil aj na štátnych oslavách 70. výročia oslobodenia Bratislavy na Slavíne.

Kiska spomenul okupáciu

Prezident Andrej Kiska pripomenul ministrovi zahraničných vecí Ruskej federácie Sergejovi Lavrovovi, že na Slovensku nie sú terajšie udalosti na Ukrajine "nejakou vzdialenou teóriou geopolitiky."

Podľa slovenského prezidenta sú u nás roky 1938 alebo 1968 "bolestnou súčasťou nedávnej histórie," povedal dnes Kiska vo svojom vyhlásení po stretnutí s Lavrovom, ktorý je pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Bratislavy (4. apríl 1945) na návšteve Bratislavy.

Bavili sa aj o Kryme

Kiska Lavrovovi zopakoval stanovisko Slovenska, že spôsob, akým bol v marci minulého roku zabratý Krym a pripojený k Ruskej federácii, "považujeme za vážnu destabilizáciu povojnového usporiadania a porušenie princípov medzinárodného práva".

Ako uviedol Kiska, ide tiež aj o porušenie osobitného záväzku Ruskej federácie z decembra roku 1994 z Budapešti, kedy sa Ukrajina zaviazala vzdať svojich jadrových zbraní a Ruská federácia, Spojené štáty americké a Veľká Británia rešpektovať nemennosť platných ukrajinských hraníc. Podľa Kisku si zvlášť malé krajiny a krajiny s historickou skúsenosťou anexie a ich dôsledkami, aké "si pamätáme aj my, vnímame takéto akty ako neakceptovateľné".

Kiska vo svojom vystúpení uviedol, že Slovensko podporuje dôsledné plnenie Minských dohôd. "Je potešujúce, že veľké boje ustali, že sa po podpise tejto dohody zastavilo zabíjanie veľkého rozsahu. Vyjadrujem nádej, že zbrane v tomto konflikte už definitívne nahradí dialóg a dodržiavanie dohôd. Že cudzí vojaci, ktorí boli a sú na Ukrajine bez jej súhlasu, odídu. Že Ukrajina ako suverénny štát bude môcť kontrolovať svoju hranicu. Vedenie Ruskej federácie má nielen možnosti, ale aj podstatný diel zodpovednosti za to, či bude tento proces úspešný," povedal Kiska.

Kiska vyzdvihol úlohu Červenej armády

Prezident zároveň povedal ruskému ministrovi zahraničných vecí, že "na Slovensku si uvedomujeme a so všetkou vážnosťou oceňujeme nezastupiteľnú úlohu Červenej armády pri oslobodzovaní Slovenska. A že takto to aj zostane. Na Slovensku nie je žiaden záujem, nie sú tu predpoklady a ani žiadne tendencie, aby sme prekrúcali fakty našich dejín," uviedol Kiska po stretnutí s Lavrovom.

Podľa slovenského prezidenta majú Slováci radi Rusko, ruskú kultúru aj umenie, a že "tento vzťah pretrváva napriek rozhodnutiam, ktoré urobili politickí lídri v minulosti alebo dnes".

Pred Prezidentským palácom zorganizovali protest

Pozrite si spoločnú tlačovú besedu S. Lavrova a M. Lajčáka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok