Demagóg.sk: Najviac mal zavádzať Paška, najpravdovravnejší bol Sulík

SITA
30.3.2015 14:02

Nepravdivé alebo zavádzajúce výroky počas rokov 2010 až 2014 hovoril bývalý predseda NR SR Pavol Paška, tvrdia zástupcovia portálu Demagóg.sk.

Demagóg.sk: Najviac mal zavádzať Paška, najpravdovravnejší bol Sulík
SITA

V prvej päťke sú ľudia zo Smeru

Ako povedal na tlačovej besede analytik projektu Matúš Sloboda, Paška používal nepravdivé alebo zavádzajúce výroky v 37,2 percenta prípadoch. „Približne štyri z desiatich výrokov, ktoré Paška povedal, boli nepravdivé alebo zavádzajúce,“ upozornil Sloboda. Za Paškom nasledujú jeho štyria stranícki kolegovia Robert Kaliňák, Robert Fico, Dušan Čaplovič a Marek Maďarič.

„Robert Fico približne v 30 percentách výrokov, ktoré sme dokázali overiť, hovoril nepravdivé alebo zavádzajúce výroky,“ konštatoval Sloboda. V roku 2014 mal najviac nepresných výrokov Ivan Gašparovič, rok pred tým minister práce Ján Richter, v roku 2012 minister školstva Dušan Čaplovič a v rokoch 2010 a 2011 Ján Počiatek.

Pravdu hovorili Sulík aj Procházka

Naopak, najvyšší počet pravdivých overiteľných výrokov mal predseda SaS Richard Sulík (85,5 percenta). O necelé percento menej mal predseda Siete Radoslav Procházka (84,7 percenta). Trojicu uzatvára expremiérka Iveta Radičová.

„Dá sa povedať, že sú to najpravdovravnejší politici za týchto päť rokov. Boli to traja TOP politici, ktorých sme najčastejšie overovali a vyšlo nám, že najčastejšie hovoria čisto pravdivé výroky,“ povedal Sloboda s tým, že výsledky sú limitované témami či diskusnými partnermi politikov.

V roku 2014 dosiahol najvyšší počet pravdivých výrokov minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, v roku 2013 predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer-SD), rok pred tým Pavol Frešo (SDKÚ-DS), v roku 2011 Jozef Kollár (vtedy SaS) a v roku 2010 Richard Sulík.

Pri súčte výrokov predstaviteľov politických strán vyšla najlepšie SaS, ktorej lídri hovorili v 83,9 percenta prípadov čistú pravdu. Za ňou nasleduje Most-Híd (78 %) a SDKÚ-DS (77,9 %). Na opačnej strane spektra sa umiestnila SNS, ktorej predstavitelia hovorili pravdu v 60,8 percenta overiteľných výrokov. Druhou najhoršou stranou bol Smer-SD s 69,5 percenta pravdivých výrokov.

Pri diaľniciach sa mýlili všetci

Podľa zástupcov Demagog.sk v rokoch 2010 až 2014 overili takmer 10-tisíc výrokov. Podľa nich rastie podiel pravdivých výrokov. V roku 2010 ich podiel bol 56,4 percenta, ale v roku 2014 to bolo 70,1 percenta. „Pomer pravdivých výrokov sa teda za päť rokov zvyšoval,“ uviedol analytik Richard Turcsányi s tým, že pomer nepresných výrokov sa pohyboval okolo 21 percent. Výnimkou bol rok 2014.

„Treba si uvedomiť, že v tom roku boli prezidentské a európske voľby, ktoré mali nižšiu mieru nepresných výrokov,“ vysvetlil Richard Turcsányi.

Medzi najčastejšie nepresnosti patrili ekonomické údaje o nezamestnanosti, deficite či ekonomickom raste, alebo porovnania Slovenska s inými krajinami. Špecifickou témou boli diaľnice, kde politici z oboch strán spektra často narábali s nepresnými číslami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok