So zosnulým singapurským premiérom sa rozlúčili desaťtisíce ľudí i svetoví lídri

SITA TA3
29.3.2015 12:33

V Singapure sa koná pohreb bývalého premiéra Leeho Kuana Yewa. Napriek silnému dažďu ulice pozdĺž trasy pohrebnej procesie zaplnili desaťtisíce ľudí. Truhlu s expremiérom viezli naprieč mestom od parlamentu, kde bol vystavený.

Osudným sa mu stal zápal pľúc

Yew, ktorý si získal uznanie ako zakladateľ moderného Singapuru, zomrel v pondelok vo veku 91 rokov. Vláda mestského štátu v juhovýchodnej Ázii úmrtie oznámila necelé dva mesiace po tom, ako dlhoročného lídra hospitalizovali s rozsiahlym zápalom pľúc.

Na štátnom pohrebe sa zúčastňujú aj svetoví lídri, medzi nimi americký exprezident Bill Clinton, indický premiér Narendra Modi, indonézsky prezident Joko Widodo, japonský premiér Šinzó Abe, austrálsky premiér Tony Abbott a ďalší.

Singapur premenil na významné svetové centrum

Lee stál na čele singapurského vedenia v rokoch 1959 až 1990, pričom počas svojho pôsobenia premenil kedysi ospalý prístav na jedno z najbohatších obchodných a finančných centier sveta. Uznávaným bol napriek autoritárskym praktikám vrátane prísnych obmedzení slobody prejavu, ktoré označoval za potrebné v záujme udržania stability v národnostne a nábožensky zmiešanom štáte.

Zármutok nad úmrtím už vyjadrili generálny tajomník OSN Pan Ki-mun či prezident USA Barack Obama, zatiaľ čo singapurská vláda vyhlásila sedemdňový štátny smútok. Singapur si tento rok pripomína 50. výročie nadobudnutia nezávislosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok