Agentúra Fitch zhoršila rating Grécka do špekulatívneho pásma

SITA
29.3.2015 11:49

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zrazila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma. Rating dlhodobých záväzkov krajiny znížila na úroveň CCC zo stupňa B.

Agentúra Fitch zhoršila rating Grécka do špekulatívneho pásma
SITA

Rast ekonomiky sa znížil na 0,5 %

Grécke vládne financie sú podľa agentúry pod "extrémnym tlakom" v dôsledku nedostatočného prístupu na trhy, neistých vyhliadok včasného vyplatenia peňazí od oficiálnych veriteľov a napätých podmienok likvidity v domácom bankovom sektore.

Vystupňované riziká viedli k rozhodnutiu znížiť ratingy, agentúra však predpokladá, že Atény problémy s likviditou zvládnu bez toho, aby sa dostali do omeškania so splácaním verejného dlhu. Odhad rastu gréckej ekonomiky v tomto roku agentúra Fitch znížila na 0,5 % z januárovej prognózy 1,5 %.

Reformy sa musia najskôr odsúhlasiť

Atény potrebujú získať zvyšné peniaze z medzinárodného úverového programu, aby odvrátili hroziacu platobnú neschopnosť. Veritelia však Grécku musia najskôr odsúhlasiť program reforiem. Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a krajina musela požiadať o finančnú pomoc.

Od EÚ a Medzinárodného menového fondu Atény získali dva úverové programy v celkovom objeme 240 mld. eur. Poslednú splátku zhruba 7 mld. eur z existujúceho programu veritelia odmietajú uvoľniť, pokiaľ grécka vláda do pondelka nepredloží prijateľný zoznam reforiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok