Ohavný útok zlých stroskotancov. Svet reaguje na výbuch v Manchestri

TA3 TASR ČTK
23.5.2017 10:56

Výbuch v britskom Manchestri, ktorý polícia vyšetruje ako teroristický útok, zabil najmenej 22 ľudí. Na smutnú udalosť zareagovali viacerí svetoví lídri, ktorí Británii vyjadrili solidaritu.

Francúzi budú spolupracovať

Francúzska vláda vyjadrila sústrasť rodinám obetí. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo vyhlásení uviedol, že jeho krajina bude ďalej spolupracovať s Britániou v boji proti terorizmu.

Macron potvrdil, že bude o vzniknutej situácii hovoriť s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Solidaritu vyjadrila aj starostka Paríža Anne Hidalgová. Paríž má vlastné neblahé skúsenosti s terorizmom - v novembri 2015 islamskí fanatici zaútočili na koncertnú halu Bataclan a iné miesta metropoly, pričom zabili 130 ľudí.

Francúzsky premiér Edouard Philippe vyzval občanov Francúzska, aby boli obozretní, a útok v Manchestri označil za "ohavný zločin". "Najzbabelejšia forma terorizmu udrela znova, berúc si za cieľ dejisko koncertu," uviedol.

Prerušili kampaň

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull sa vyjadril o výbuchu v Manchester Arene ako o "brutálnom útoku na mladých ľudí" žijúcich kdekoľvek vo svete. "Tento incident je obzvlášť odporný a strašný, pretože sa zdá, že bol zámerne zacielený na tínedžerov," uviedol Turnbull v pléne austrálskeho parlamentu.

Nemecká vládla vyjadrila sympatie s Britániou prostredníctvom svojho ministra zahraničných vecí Sigmara Gabriela, ktorý na sociálnej sieti Twitter napísal: "Strašné správy z Manchestru! Myslíme na našich britských priateľov. Sme jednotní." Podobne sa vyjadril aj hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Mayovej Konzervatívna strana, ako aj opoziční labouristi Jeremyho Corbyna, liberálni demokrati a škótski nacionalisti v reakcii na tragédiu prerušili kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na 8. júna.

Explózia nastala po koncerte

Smútok nad obeťami a sústrasť pozostalým vyjadrili aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker i predseda Európskej rady Donald Tusk. "Láme mi srdce, že sa terorizmus opäť pokúsil nastoliť strach tam, kde by mala panovať radosť, kde by mali mladí ľudia a rodiny chodiť oslavovať. Rád by som vyjadril svoju najhlbšiu sústrasť premiérke Therese Mayovej a britskému ľudu," uviedol vo vyjadrení Juncker. Teroristický útok odsúdil a dodal, že len posilní súdržnosť a odvetné kroky.

Donald Tusk na sociálnej sieti napísal, že súcití s obeťami a mestom Manchester. Britská premiérka Theresa Mayová udalosť označila za "otrasný teroristický útok" a prerušila predvolebnú kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia začiatkom júna. Na vyšetrovaní sa zúčastňuje 400 policajtov. Koncert v hale Manchester Arena navštívili tisíce mladých fanúšikov. Explózia nastala na konci koncertu.

Americký prezident Donald Trump, ktorý je na návšteve Izraela, označil páchateľov možného útoku za "zlých stroskotancov""Stojíme v solidarite s obyvateľstvom Britského kráľovstva," uviedol Trump. Pozostalým obetí aj zraneným vyjadril "najhlbšiu sústrasť".

Sústrasť zo Slovenska

Predseda vlády SR Robert Fico poslal britskej premiérke Therese Mayovej v súvislosti s výbuchom v Manchestri sústrastný telegram. "Slovensko a jeho obyvatelia stoja v tejto ťažkej chvíli pri britskom národe," uviedol v ňom šéf kabinetu. Správu o tragickej udalosti prijal podľa svojich slov s hlbokým smútkom. "Vláda SR najostrejším možným spôsobom odsudzuje tento zbabelý teroristický čin namierený proti nevinným ľuďom a popierajúci všetky normy humánnosti," napísal Fico premiérke Mayovej.

Slovenský prezident Andrej Kiska zase incident označil za zvrátený a zbabelý. "Som zdesený zvráteným a zbabelým útokom proti mladým ľuďom v Manchestri. Hlboká sústrasť rodinám a všetkým Britom," napísal na sociálnej sieti Twitter.

Vyjadril sa aj predseda NR SR Andrej Danko, ktorý bol v danej hale niekoľko hodín pred výbuchom. So synmi tam navštívil športové podujatie. Rodinám obetí vyjadril úprimnú sústrasť. "O to viac prežívam tento ohavný čin, že len pár hodín pred výbuchom som tam bol so svojimi synmi. To, čo sa udialo a stále sa deje okolo nás, je absolútne nepochopiteľné a smutné," reagoval Danko.

"Je neuveriteľné, čo sa stalo v Manchestri. Násilie je nezmyselné," reagoval slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok