Kopilot Airbusu bol nedávno v nemocnici, samovraždu mohol plánovať

SITA TASR TA3 ČTK
28.3.2015 11:10

Nemocnica v Düsseldorfe uviedla, že kopilot Andreas Lubitz u nich nedávno podstúpil vyšetrenia. Jeho expriateľka naznačila, že haváriu mohol plánovať.

Skrýval zdravotné problémy

Nemocnica mala podľa vlastných údajov dočinenia s Andreasom Lubitzom ako pacientom vo februári a naposledy tam bol na vyšetrení 10. marca. Ďalšie údaje pre ochranu údajov o pacientoch poskytnúť odmietla. Uviedla však, že "správy, podľa ktorých sa u nás liečil pre depresie, sú nesprávne", konštatuje stanovisko.

Bližšie informácie však prinieslo víkendové vydanie nemeckého denníka Bild, ktoré zdroj neuviedlo. Podľa neho bol Lubitz v starostlivosti lekárov pre masívne problémy s videním. Podľa periodika je aktuálne predmetom vyšetrovania, či zrakové problémy Lubitza boli organického alebo psychosomatického charakteru. V každom prípade však predstavovali ohrozenie jeho spôsobilosti lietať.

Neodovzdal potvrdenku

Spoločnosť Germanwings uviedla, že kopilot neodovzdal v práci potvrdenku o práceneschopnosti vypísanú na deň havárie. Vyjadrila sa tak po tom, čo prokuratúra informovala o nájdení dôkazov, že 27-ročný Lubitz pred zamestnávateľom skrýval bližšie nešpecifikované zdravotné problémy.

Francúzska prokuratúra vo štvrtok na základe zvukového záznamu vyjadrila presvedčenie, že Lubitz počas utorňajšieho letu z Barcelony do Düsseldorfu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút klesal, až kým nenarazilo do horského úbočia na juhovýchode Francúzska. Pri udalosti zahynulo všetkých 144 cestujúcich a šesť členov posádky vrátane Lubitza.

Mal to naplánované?

Nemecké médiá s odvolaním sa na bývalých spolužiakov a expriateľku informovali, že muž v minulosti trpel depresiami. Jeho bývalá priateľka dokonca pre Bild uviedla, že Lubitz chcel, aby si ho ľudia zapamätali.

"Jedného dňa spravím niečo, čo zmení celý systém. Potom si každý zapamätá moje meno," citovala ho. Pred rokom vraj nevedela o čom hovorí, no teraz jej všetko dáva zmysel.

Lubitz podľa televízie i-Télé poznal miesto havárie. Patril totiž do leteckého klubu vo svojom rodnom meste Montabaur, ktorý v rokoch 1996 až 2003 organizoval návštevy pri meste Sisteron. Mesto je len približne 50 kilometrov západne od miesta pádu lietadla, uviedol člen klubu bezmotorového lietania Francis Kefer.

Pokračuje pátranie po obetiach i druhej čiernej skrinke

Vyšetrovatelia a záchranári pokračujú vo francúzskych Alpách v pátraní po pozostatkoch obetí. Práce na noc prerušili. Ráno zábery francúzskej televízie ukázali, ako do hôr znova letia vrtuľníky.

Cieľom je okrem nájdenia a identifikácie obetí naďalej aj zabezpečenie miesta dopadu lietadla v ťažko prístupnom teréne. Experti už pracujú na identifikácii pozostatkov, ktoré doposiaľ prepravili do údolia.

Naďalej sa pátra aj po druhej čiernej skrinke havarovaného airbusu, ktorá by mala priniesť ďalšie poznatky o tom, čo sa dialo v kokpite pred zrútením

Sústrasť rodinám a priateľom obetí vyjadrili aj príbuzní pasažierov zmiznutého letu spoločnosti Malaysia Airlines č. MH370. Na svojej stránke na Facebooku ich tiež ubezpečili o svojej "podpore v tomto srdcervúcom čase".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok