Maďarsko ponúklo Iraku pomoc pri obnove pamiatok zničených IS

TASR
27.3.2015 22:11

Maďarsko je pripravené poskytnúť podporu pri obnove starovekých kultúrnych pamiatok zničených v severnom Iraku teroristickou organizáciou Islamský štát.

Maďarsko ponúklo Iraku pomoc pri obnove pamiatok zničených IS
SITA

Maďarsko chce byť nápomocné

Maďarsko podáva Iraku pomocnú ruku. Podľa slov štátneho tajomníka maďarského ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov István Íjgyártó je krajina pripravená poskytnúť podporu pri obnove starovekých kultúrnych pamiatok zničených v severnom Iraku teroristickou organizáciou IS.

Podľa vyhlásenia, ktoré poskytol rezort diplomacie, štátny tajomník zodpovedný za kultúrnu a vedeckú diplomaciu ďalej povedal, že okamžite, ako to umožní vojenská situácia, Maďarsko bude pripravené poskytnúť pomoc pri vyhodnotení rozsahu poškodenia a pri začatí obnovy pamiatok.

Maďarsko vyslalo odborníkov

Íjgyártó podotkol, že maďarská strana už o tom informovala iracké úrady. Dodal, že Maďarsko by poslalo odborníkov, ktorí dobre poznajú tamojšie podmienky a majú potrebné kontakty.

IS pokračoval v ničení jedinečných starovekých kultúrnych pamiatok v severnom Iraku aj začiatkom marca. Bojovníci IS demolovali tisícročia staré mesto Nimrúd ťažkými vojenskými vozidlami, informovalo iracké ministerstvo cestovného ruchu a historických pamiatok.

Významné archeologické nálezisko leží 40 kilometrov južne od mesta Mosul, ktoré vlani obsadili militanti IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok