Grécka vláda dokončila zoznam reforiem a zaslala ho veriteľom

TASR
27.3.2015 22:59

Grécka vláda dokončila zoznam ekonomických reforiem a zaslala ho svojim veriteľom. Urobila tak skôr, než sa pôvodne očakávalo, keďže posledný termín bol stanovený na pondelok 30. marca.

Súhlas veriteľov so zoznamom reforiem je nevyhnutný na získanie zvyšných financií zo záchranného balíka a zabránenie bankrotu krajiny. Ako pre agentúru DPA povedal Nikos Filis z vládnej strany SYRIZA, ide o zoznam celkovo 18 reforiem, ktoré vláda poslala veriteľom z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu známym najnovšie pod označením Bruselská skupina. Podľa zdroja z eurozóny by Bruselská skupina mala zoznam reforiem prediskutovať už dnes, zdroj z gréckej vlády podľa agentúry Reuters však uviedol, že by o nich mali začať rokovať v sobotu. Následne by reformy mali prerokovať ministri financií eurozóny.

Grécka vláda očakáva, že opatrenia, ktoré zahrňujú okrem iného boj proti daňovým únikom a zvýšenie dane z pridanej hodnoty, by v tomto roku mali štátu priniesť okolo 3,5 miliardy eur. Odmieta však pristúpiť k takým opatreniam ako znižovanie miezd alebo dôchodkov. Vláda počíta s tým, že ekonomika tento rok vzrastie o 1,4 % a krajina dosiahne primárny rozpočtový prebytok na úrovni 1,5 % hrubého domáceho produktu. Na porovnanie, záchranný program pre Grécko predpokladá primárny rozpočtový prebytok na úrovni 3 % HDP.

Grécko nutne potrebuje ďalšie peniaze. Vláde sa rýchlo míňa hotovosť a ako tento týždeň uviedol pre agentúru Reuters zdroj oboznámený so situáciou v krajine, ak Atény nedostanú ďalšiu pomoc, okolo 20. apríla bude Grécko bez peňazí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok