Turecký parlament prijal zákon posilňujúci právomoci polície

TASR
27.3.2015 13:46

Kontroverzný zákon výrazne posilňujúci a rozširujúci právomoci tureckej polície pri zatýkaní a streľbe na podozrivých prijal tamojší parlament.

Turecký parlament prijal zákon posilňujúci právomoci polície
SITA/AP

Ľudskoprávne organizácie sa obávajú

Na základe novej právnej normy bude môcť turecká polícia napríklad podnikať razie bez úradne vydaných príkazov, oznámila agentúra Anadolu.

Ľudskoprávne organizácie však podľa agentúry DPA už varovali, že nové právomoci spoločne s nedostatočným dohľadom justície môžu viesť k zneužívaniu moci; upozorňujú tiež na to, že polícia sa v minulosti opakovane dopúšťala násilia.

Opozičným poslancom sa nepodarilo zabrániť prijatiu návrhu tohto sporného zákona, odsúhlaseného zákonodarcami z vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja, ktorá má v parlamente väčšinu. Tureckí poslanci sa v parlamente počas rozpráv o návrhu zákona dvakrát pobili. Hádka na túto tému sa opakovane zvrhla na násilné potýčky.

Streľba v záujme ochrany majetku

Podnikať razie a zatýkať bude môcť turecká polícia po novom aj bez úradne vydaných príkazov, pričom zatknutých bude môcť bez uvedenia dôvodu zadržať až na obdobie 48 hodín. V prípade masového zatýkania, ktoré môže napríklad nastať po demonštrácii, bude môcť polícia tieto osoby držať vo väzbe až štyri dni.

V návrhu zákona sa tiež počítalo s možnosťou rozšírenia nariadenia o spustení streľby v záujme ochrany majetku, pričom cieľ nemusí mať pri sebe nutne zbraň - postačí držanie Molotovových kokteilov či prakov.

Návrh zákona bol napísaný po nepokojoch v prevažne kurdskej juhovýchodnej časti Turecka, ktoré si vlani v októbri vyžiadali aj vyše 40 mŕtvych. Premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že návrh zákona spĺňa "všeobecné demokratické zásady".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok