Prieskum AKO: Najdôveryhodnejší minister je Lajčák, najznámejší Kaliňák

TA3
26.3.2015 14:55

V prieskume sa anketári pýtali ľudí na dôveryhodnosť ministrov a zisťovali, ako pozná verejnosť ich mená.

Dôverujú Lajčákovi, Kaliňákovi aj Glváčovi

Agentúra AKO urobila v dňoch 20. 23. marca telefonický prieskum verejnej mienky. Výberovú vzorku tvorilo 1 000 respondentov. Respondentov sa pýtali na dve otázky, ktorými zisťovali dôveryhodnosť a známosť členov vlády. 

"Prečítam vám teraz jednotlivé ministerstvá a ku každému je priradené meno prislúchajúceho ministra. Vyjadrite sa ku každému ministrovi, či je pre vás dôveryhodný alebo nie," znela jedna z nich. Respondenti mali ku každému ministrovi možnosť uviesť odpoveď: Úplne nedôveryhodný, Skôr nedôveryhodný, Skôr dôveryhodný, Úplne dôveryhodný, Neviem / nechcem odpovedať.

Najdôveryhodnejšími ministrami sú Miroslav Lajčák (62,6%), Róbert Kaliňák (52,2%), Martin Glváč (43,0%), Peter Kažimír (42,6%) a Peter Žiga (42,2%). Najmenej občania dôverujú Viliamovi Čislákovi (19,4%) a Pavlovi Pavlisovi (30,4%).

Aj po pripomenutí mena príslušného ministra sú pre časť občanov niektorí ministri úplne neznámi, a preto nevedeli posúdiť ich dôveryhodnosť. Takáto situácia sa zistila najčastejšie pri P. Pavlisovi (26,2%), J. Draxlerovi (22,6%), J. Richterovi (22,6%) a V. Čislákovi ( 22,6%).

Tretina nepozná žiadneho ministra

V ďalšej otázke položili anketári otázku: "Vedeli by ste vymenovať mená ministrov súčasnej slovenskej vlády?" Pri tejto otázke sa respondentom nepredkladali žiadne možnosti, ale čakalo sme na ich spontánnu odpoveď. Respondenti mali možnosť uviesť viac odpovedí.

Okrem mien súčasných ministrov sa vyskytovali jednak mená predchádzajúcich ministrov alebo mená iných politikov, ktorí však nikdy neboli ministrami. Až 34,2% respondentov nepozná meno ani jedného súčasného ministra. Za ministra pokladá 17,2 % obyvateľov aj Róberta Fica.

Najznámejšími ministrami sú R. Kaliňák, (39,2%), J. Počiatek (20,4%), M. Lajčák (11,6%), P. Kažimír (9,8%) a Viliam Čislak (9,2%). Najmenej známymi ministrami sú P. Pavlis (2,2%) M. Maďarič 3,6%) a T. Borec (3,6%).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok