Draxler posiela po kauze Žampovci kontrolu do lyžiarskej asociácie, tá ju víta

TASR
25.3.2015 09:33

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler rozhodol o tom, že do Slovenskej lyžiarskej asociácie by mali čoskoro doraziť kontrolóri.

Draxler posiela po kauze Žampovci kontrolu do lyžiarskej asociácie, tá ju víta
SITA/Ján Slovák

Na SLA si posvieti kontrola

Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu, rozhodol, že do Slovenskej lyžiarskej asociácie dorazí kontrola. Tá si posvieti najmä na nakladanie s finančnými prostriedkami, ktoré rezort školstva asociácii posiela.

Medzi SLA a zjazdármi Adamom a Andreasom Žampovcami prebieha spor týkajúci sa finančného zabezpečenia športovcov.

Nový zákon o športe

"Bez ohľadu na túto kauzu treba povedať, že systém financovania športu nie je dobre nastavený a práve preto je potrebné, aby sa zmenili pravidlá a financovanie bolo transparentnejšie," povedal minister Draxler na margo medializovaného problému.

Šéf rezortu školstva zároveň vkladá nádej do nového zákona o športe, ktoré ministerstvo pripravuje. "Verím, že ho verejnosti predstavíme čoskoro," dodal.

Asociácia kontrolu víta

Slovenská lyžiarska asociácia avizovanú kontrolu víta. "Dňa 24. marca 2015 som sa dozvedel, že v najbližších dňoch by mala do Slovenskej lyžiarskej asociácie prísť kontrola z ministerstva školstva. Kontrolu, ktorú nariadil minister Juraj Draxler vítam, pretože okrem nakladania s finančnými prostriedkami pomôže aj verejnosti zorientovať sa vo financovaní lyžiarskej asociácie ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Po zverejnení výsledkov kontroly očakávam, že sa o asociácii prestane hovoriť ako o netransparentnej organizácií. Predpokladám, že rovnako skončíme aj s rôznymi zavádzajúcimi informáciami ohľadom financovania jednotlivých úsekov a lyžiarov," reagoval prostredníctvom tlačovej správy František Repka, prezident asociácie.

Ako ďalej konštatoval, kontrola môže len potvrdiť súčasný stav, že v asociácii je nedostatok finančných prostriedkov a od toho sa odvíjajú všetky spory. Predsedníctvo Slovenskej lyžiarskej asociácie na svojom 18. zasadnutí v utorok minulého týždňa prijalo rozhodnutie o konaní mimoriadnej členskej schôdze na úseku alpských disciplín, ktorá bude 18. apríla. Členská základňa tohto úseku, kde je situácia neprehľadná, si tak zvolí zástupcov, ktorých bude rešpektovať v nasledujúcom olympijskom období.

"Očakávam, že pre mňa, ako prezidenta Slovenskej lyžiarskej asociácie vzíde z mimoriadnej členskej schôdze predsedníctvo, ktoré mi bude partnerom pri rokovaniach v Predsedníctve. Máme množstvo podnetných návrhov do budúcnosti a oproti minulosti zlepšenie finančnej situácie, ale aj celkového fungovania asociácie, ktoré chceme riešiť systémovými opatreniami. Na to ale potrebujeme plnohodnotného partnera aj z tohto úseku, rovnako ako zo všetkých ostatných úsekov, ktoré asociácia zastrešuje," dodal Repka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok