Americkí vojaci ostanú v Afganistane do konca roka

SITA
24.3.2015 20:57

Spojené štáty ponechajú svojich súčasných 9 800 vojakov v Afganistane do konca roka 2015. Informoval o tom Biely dom po tom, čo sa prezident Barack Obama stretol s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním vo Washingtone.

Americkí vojaci ostanú v Afganistane do konca roka
SITA/AP

Pôvodne sa mal ich počet dovtedy znížiť na polovicu. Spomalenie sťahovania jednotiek je podľa Washingtonu odpoveďou na požiadavku afganskej vlády. "Na základe žiadosti prezidenta Ghaního o flexibilitu pri sťahovaní, Spojené štáty zachovajú súčasný počet 9 800 vojakov do konca roka 2015," uviedol Biely dom v stanovisku. Na plánovanom, takmer úplnom odsune vojakov do konca roka 2016 by sa však nemalo meniť nič.

Ghaní v pondelok odštartoval svoju návštevu Washingtonu obradom v priestoroch ministerstva obrany, kde sa poďakoval americkým vojakom a daňovým poplatníkom za ich "obetovanie sa" počas 14 rokov trvajúcej vojny v jeho krajine.

Zároveň ubezpečil, že pokračujúci boj proti Talibanu a iné vnútorné spory v Afganistane nebudú záťažou pre medzinárodné spoločenstvo. Ghaního spolu s predsedom afganskej vlády Abdulláhom Abdulláhom privítal v Pentagone nový minister obrany USA Ash Carter, čo predstavovalo symbolický moment, keďže komplex pri Washingtone bol jedným z terčov teroristických útokov na USA v roku 2001, ktoré viedli k invázii do Afganistanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok