V Argentíne zrejme objavili tajnú pevnosť pre prominentných nacistov

ČTK SITA TA3
23.3.2015 16:12

Archeológovia našli na ťažko dostupnom mieste v Argentíne stavbu, ktorú podľa všetkého vybudovali nacisti pre prípad, ak by sa druhá svetová vojna vyvíjala v ich neprospech a museli by z Európy utiecť.

Objavili nacistické mince a riad

Výskum vedie Daniel Schávelzon zo strediska mestskej archeológie na univerzite v Buenos Aires. Jeho skupina pracuje v národnom parku Teyu Cuare v provincii Misiones na hranici s Paraguayom. Na tomto mieste objavila kamennú pevnosť s mimoriadne silnými stenami a v nej mince razené medzi rokmi 1938 a 1941 a taktiež porcelánové nádoby z nemeckej továrne v Mišne z rokov 1890 až 1949.

"Objavili sme tam výnimočnú stavbu. Zatiaľ sme nedospeli ku konečnému záveru, k čomu slúžila. Naša prvá úvaha je, že je to útulok, ktorý mal slúžiť nacistickým vodcom. Je to veľmi zvláštna budova, ktorá pre dané miesto nie je typická," povedal Schávelzon.

Nacisti pod Perónovou ochranou

Schávelzon ale nesúhlasí s hypotézou, že tu prebýval Hitlerov tajomník Martin Bormann. Bol síce v Norimberskom procese odsúdený k trestu smrti, ale v neprítomnosti. Usudzuje sa, že spáchal samovraždu jedom. Schávelzon uviedol, že sa na mieste našlo len veľmi málo predmetov, ktoré tam zanechali najskôr tí, ktorí úkryt budovali.

"Domnievame sa, že sme našli skrýšu, ktorú ale nikto nepoužíval," uviedol. Pripomenul, že nacisti, ktorí po vojne dorazili do Argentíny, sa nemuseli skrývať, nakoľko prichádzali so súhlasom vtedajšieho prezidenta Juana Peróna.

Medzi početnými nacistami, ktorí utiekli do Argentíny, boli aj tí najprominentnejší: Adolf Eichmann, Erich Priebke či Josef Mengele. Eichmann, príslušník SS, ktorý bol jedným z hlavných organizátorov nacistického holokaustu, žil napríklad roky na predmestí Buenos Aires, kým ho nevypátrali agenti Mosadu.

Výskum bude pokračovať

V argentínskej provincii Misiones žije množstvo európskych prisťahovalcov. V roku 1940 mala 190.000 obyvateľov, z ktorých 80.000 pochádzalo z Európy a 14.000 z nich z Nemecka.

Sergio Widder z latinskoamerickej sekcie strediska Simona Wiesenthala povedal, že objav považuje za veľmi zaujímavý, pretože môže pomôcť pochopiť "rozsah prítomnosti nacistov v Argentíne". "Musíme ale zaznamenať, že Schávelzon jasne povedal, že nacisti v Argentíne nepotrebovali žiadne úkryty, pretože tam boli otvorene chránení. Nenarušuje to však hypotézu, že si úkryty budovali. Doporučujeme v tomto výskume pokračovať," povedal Widder.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok