Kalifát postupuje na západ, pre Asada je veľkou výzvou

TASR
23.3.2015 15:21

Oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát zaútočili na vojenské letisko v Tadmure v sýrskej provincii Homs. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Londýne.

Kalifát postupuje na západ, pre Asada je veľkou výzvou
SITA/AP

Armáda je na obranu pripravená

Islamský štát má najpevnejšiu pozíciu na severovýchode a východe Sýrie. Jeho najnovšie výpady do provincií Homs, Hama či dokonca do oblasti Damasku sú pre armádu sýrskeho prezidenta Bašára Asada veľkou výzvou.

Sýrska armáda vybudovala obrannú líniu medzi Damaskom, Homsom, Hamou a západným pobrežím, keď porazila iné, menej silné povstalecké zoskupenia vrátane bojovníkov Slobodnej sýrskej armády.

Sýrske vedenie zatiaľ správy SOHR nekomentovalo a o bojoch a údajnom obsadení vojenského letiska v provincii Homs neinformovali ani štátne médiá.

Ofenzíva na podporu morálky

Dnešná ofenzíva v provincii Homs nasledovala po troch dňoch bojov západne od mesta Hama, kde sa Islamský štát od piatku snaží získať kontrolu nad cestou do Aleppa, ktoré bývalo najľudnatejším mestom Sýrie.

V týchto bojoch padlo 74 vládnych vojakov - SOHR v tejto súvislosti špekuluje, že cieľom oboch posledných útokov jednotiek IS je pozdvihnúť bojovú morálku džihádistov po porážke a fiasku, ktoré utrpeli od kurdských obrancov miest na severovýchode Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok