Dvoch mužov uznali v Kanade vinnými za plánovanie útoku na vlak

TASR
21.3.2015 07:49

Dvoch mužov obvinených z plánovania útoku na osobný vlak medzi Torontom a New Yorkom uznala porota v kanadskom Toronte za vinných vo viacerých bodoch obvinení súvisiacich s teroristickými aktivitami. Obom hrozia doživotné tresty.

Dvoch mužov uznali v Kanade vinnými za plánovanie útoku na vlak
SITA/AP

Chceli čo najviac obetí

Obvinených motivoval podľa žaloby islamský extrémizmus a celé mesiace strávili tým, že plánovali zabitie takého veľkého množstva ľudí, ako sa len dá. Vyšetrovatelia uviedli, že obaja dostávali pokyny od členov medzinárodnej teroristickej organizácie al-Káida. Podľa vyšetrovateľov ide o prvý známy prípad útoku, ktorý táto teroristická sieť plánovala v Kanade.

Kanadského občana s palestínskym pôvodom 37-ročného Raeda Jasera a v Tunisku narodeného 32-ročného Chiheba Esseghaiera zatkli v roku 2013. Obaja trvali na svojej nevine.

Definitívny verdikt padne v apríli

Porota sa radila desať dní, oboch mužov napokon uznala za vinných z konšpirácie s cieľom spáchať vraždu v spolupráci s teroristickou skupinou. Esseghaierovi, ktorý sa rozhodol obhajovať sám a opakoval, že sa na procese nezúčastnil, porota potvrdila vinu vo všetkých piatich bodoch obžaloby.

V Jaserovom prípade porota uznala tri zo štyroch bodov žaloby. Obom hrozí doživotný trest odňatia slobody, pričom o verdikte sa rozhodne 10. apríla.

Kanadské orgány činné v trestnom konaní spolupracovali na vyšetrovaní tohto prípadu s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie a americkým ministerstvom pre vnútornú bezpečnosť. Kanadská polícia uviedla, že obvinení sa nikdy nedostali tak ďaleko, aby mohli útok skutočne zrealizovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok