Zatmenie Slnka v deň rovnodennosti: Všetko, čo potrebujete vedieť

TA3 SITA
20.3.2015 13:22

Veľkolepé zatmenie Slnka sa uskutočnilo aj na území Slovenska, Mesiac zakryl približne 60 percent našej hviezdy. Zatmenie trvalo približne do 12:00. Piatok je aj dňom jarnej rovnodennosti, končí sa zima.

Zatmenie Slnka v deň rovnodennosti: Všetko, čo potrebujete vedieť
TASR/AP SITA/AP

Čo je rovnodennosť?

Nastáva na jar a na jeseň. Pri jarnej rovnodennosti svieti Slnko kolmo na zemský rovník. Dĺžka slnečného svitu je v tom čase okrem pólov na celej Zemi rovnaká, 12 hodín. Astronómovia hovoria, že ide o okamih, keď má Slnko k svetovému rovníku nulovú deklináciu.

Čo pre nás znamená rovnodennosť?

Jarnú rovnodennosť pociťujeme ako vyrovnanie sa dĺžky dňa a noci, dni sa čoraz viac začínajú predlžovať.

Dátum jarnej rovnodennosti je dôležitý pri vypočítaní termínu pohyblivého sviatku Veľkej noci. Ide o prvú nedeľu po prvom jarnom splne mesiaca.

Spain_Solar_Eclipse741826101513.jpg

Čo je zatmenie Slnka?

Zatmenie Slnka nastáva podľa astronómov v čase okolo novu Mesiaca, keď sa Mesiac pri svojej púti okolo Zeme dostane do blízkosti spojnice Zem-Slnko. Vtedy tieň Mesiaca opíše na povrchu Zeme úzky pás, z ktorého je pozorovateľné úplné zatmenie.

Kedy a kde zatmenie pozorovať?

Zatmenie na našom území potrvá približne dve hodiny 20 minút a v hlavnej fáze budú zakryté približne dve tretiny slnečného disku.

Zatmenie v Bratislave môžeme pozorovať od 9:38 predpoludním, vyvrcholí okolo 10:47 a skončí o 11:58. V Košiciach sa úkaz začal okolo 9:44, maximum dosiahne o 10:53 a skončí o 12:04.

Ak nebudete môcť sledovať zatmenie pod holým nebom, pozrite si ho online. Zatmenie v Žiari nad Hronom zachytí web zatmenie.szaa.org

Kde bude úplné zatmenie?

Ďaleko. Úplné zatmenie Slnka sa bude dať sledovať len z dvoch obývaných území na svete. Priamy prenos z Faerských ostrovov bude dostupný na solareclipse2015.org.uk , ako to bude vyzerať na súostroví Špicbergy sa dozviete na nrk.no.

Ako pozorovať zatmenie?

Nikdy sa nepozerajte nechráneným zrakom priamo do Slnka. Rovnako nebezpečný je pohľad cez ďalekohľad, kameru alebo aj fotoaparát. Bežne predávané slnečné okuliare tiež nie sú dostatočnou ochranou zraku.

Astronómovia navrhujú nasadiť si na nos fóliové slnečné okuliare. Ich priezory sú buď zo špeciálnej tmavej plastovej fólie alebo lesklej pokovovanej fólie. Ľahko dostupnou, osvedčenou a bezpečnou pomôckou na pozorovanie môžu byť aj tmavé zváračské sklá s najvyšším stupňom tmavosti.

Premeškať sa neoplatí

V nasledujúcich rokoch sa budú zatmenia Slnka Slovensku vyhýbať. Ďalšie čiastočné zatmenie nastane už v septembri, ale pozorovať sa bude dať iba z Južnej Afriky, Madagaskaru a z Antarktídy.

Najbližšie u nás pozorovateľné zatmenie nastane až 10. júna 2021, no Mesiac zakryje iba štyri percentá, potom výraznejšie prekryje Mesiac Slnko 25. októbra 2022. Úplné zatmenie na Slovensku bude až 7. októbra 2135.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok