Sýrčania zrejme zostrelili americké bezpilotné lietadlo

TASR
18.3.2015 00:48

Spojené štáty stratili spojenie s neozbrojeným bezpilotným lietadlom v čase, keď sa nachádzalo nad sýrskou prímorskou provinciou Lázikíja.

Sýrčania zrejme zostrelili americké bezpilotné lietadlo
Ilustračný záber SITA/AP

Prvý takýto incident od spustenia náletov

V noci to agentúre Reuters potvrdil nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany po tom, ako sýrske štátne médiá oznámili, že sýrska protivzdušná obrana zostrelila americký prieskumný dron.

"V tejto chvíli nemáme informáciu, ktorá by potvrdzovala správy, že bezpilotné lietadlo bolo zostrelené," citovala svoj zdroj agentúra Reuters.

Druhý americký predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, jasne povedal, že USA zatiaľ "nevedia prečo" a incident vyšetrujú.


Podľa agentúry Reuters ide o prvý takýto incident od vlaňajšieho spustenia náletov koalície pod vedením Spojených štátov proti militantom z organizácie Islamský štát v Sýrii a Iraku.

Informácia od sýrskej tlačovej agentúry

Americkí predstavitelia predtým označovali vzdušný priestor nad Sýriou za relatívne pokojný s poznámkou, že sýrska vláda prezidenta Bašára Asada si nezobrala za cieľ koaličné lietadlá nad svojím územím.

V utorok však sýrska štátna tlačová agentúra SANA oznámila, že "sýrska protivzdušná obrana zostrelila nepriateľské americké prieskumné lietadlo v severnej Lázikíji." Žiadne bližšie okolnosti nezverejnila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok