Trump chce na Blízkom východe koalíciu na potláčanie extrémizmu

TA3 TASR
21.5.2017 19:45

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v saudskoarabskom Rijáde, že Spojené štáty požadujú vytvorenie "koalície štátov" na Blízkom východe, ktorej cieľom by bolo "potláčanie extrémizmu".

Otvorená náruč USA

Pred lídrami prevažne moslimských krajín sa Trump vyjadril, že USA sa nebudú "snažiť vnucovať svoj spôsob života iným, ale otvoria svoju náruč v duchu spolupráce a dôvery". Zdôraznil, že boj proti terorizmu nie je súbojom medzi rôznymi náboženstvami alebo civilizáciami, ale medzi "dobrom a zlom".

"Toto je boj medzi barbarskými zločincami, ktorí sa snažia vymazať ľudské životy, a slušných ľudí všetkých vierovyznaní, ktorí sa snažia tieto životy chrániť. Je to boj medzi dobrom a zlom," povedal americký prezident na summite v Rijáde.

Skreslený obraz o náboženstve

Saudskoarabský kráľ Salmán, ktorý je hostiteľom Trumpa, vyjadril na tomto stretnutí odhodlanie potlačiť Islamský štát a iné teroristické organizácie. Za "priekopníka globálneho terorizmu" pritom označil znepriatelený Irán.

"Islam bude vždy náboženstvom milosrdenstva a pokojného súžitia... Dnes však vidíme ľudí, ktorí sa snažia podať skreslený obraz o náboženstve," konštatoval Salmán v rámci summitu, ktorý sa začal prednesom veršov z Koránu.

Vystúpenie na Arabsko-islamsko-americkom summite bolo prvým významným prejavom Trumpa v rámci prvej zahraničnej cesty po nástupe do úradu, ktorú začal v sobotu dvojdňovou návštevou Saudskej Arábie. Moslimských lídrov pri tejto príležitosti ubezpečil, že "neprišiel, aby poúčal iných" o ich náboženstve či spôsobe života. Namiesto toho chce "ponúknuť partnerstvo založené na zdieľaných záujmoch a hodnotách".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok