Odchod Grécka z eurozóny by neznamenal pre Taliansko riziko

SITA
15.3.2015 10:21

Prípadné vystúpenie Grécka z eurozóny nebude znamenať pre Taliansko riziko. Vyhlásil to taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan.

Odchod Grécka z eurozóny by neznamenal pre Taliansko riziko
SITA/AP

EK varuje pred katastrofou

"Riziká pre Taliansko sa v súvislosti s „Grexitom“ nezvyšujú,“ vyhlásil Padoan. Podľa neho by bol odchod Grécka z eurozóny „veľmi negatívny“, verí však tomu, že sa podarí nájsť riešenie. Európska komisia varovala, že prípadný odchod Grécka z eurozóny by nastolil otázku o tom, ktorá krajina bude nasledovať.

Podľa EK by vystúpenie Grécka z eurozóny mohlo viesť ku „katastrofe“. „Všetci sa zrejme zhodneme, že Grexit by bol katastrofou. Pre grécku ekonomiku a pre eurozónu ako celok,“ povedal komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici.

Rating Grécka v procese revízie

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services ponechala dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Grécka, ktorý je na stupni B- v procese revízie s možnosťou zníženia. K rovnakému kroku pristúpila agentúra S&P aj v prípade krátkodobého ratingu úverovej spoľahlivosti krajiny, ktorý je na stupni B.

Do procesu revízie agentúra tieto ratingy zaradila 28. januára. Tento krok odráža presvedčenie agentúry, že dohoda o predĺžení úverového programu medzi Gréckom a skupinou ministrov financií eurozóny nehovorí o tom, ako bude Grécko riešiť svoje finančné potreby v najbližších mesiacoch.

Agentúra S&P považuje za vysoko nepravdepodobné, že by Grécko v najbližších mesiacoch opäť získalo prístup na trhy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok