Gajdoš nepovažuje za správne, že muničné sklady strážia civilisti

TA3 TASR SITA
21.5.2017 11:59

Je absolútne nesprávne, že muničné sklady na Slovensku strážia civilisti vo forme súkromných bezpečnostných služieb. V diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil minister obrany Peter Gajdoš s tým, že by tieto sklady mali strážiť vojaci.

Personálne opatrenia

Reagoval tak na prípad zmiznutia munície z vojenského skladu v Trenčíne – Kubrej. "Ja som doložil parlamentnému výboru pre obranu a bezpečnosť  analýzu z hľadiska bezpečnostnej situácie, čo sa tam udialo. Všetky dokumenty som odovzdal aj orgánom činným v trestnom konaní," priblížil minister.

Ako podotkol, na jednej strane je tu trestnoprávna zodpovednosť, na druhej strane sa na základe analýzy stavu vykonajú isté opatrenia. Personálne zmeny menšieho charakteru už boli podľa jeho slov prijaté. "Na základe analýzy budú prijaté ďalšie personálne opatrenia, a to nie iba na tej najnižšej úrovni," poznamenal minister.

Spomenul aj brannú výchovu

Minister sa v relácii vyjadril aj k modernizácii armády, ktorú tento týždeň schválila vláda. Slovensko do roku 2029 nakúpi 485 obrnených vozidiel 4x4 a 8x8. Gajdoš prisľúbil, že obstarávanie bude transparentné. Ako dodal, modernizácia armády je už nutná, ide o jeden z najväčších projektov modernizácie v histórii SR. „Musíme modernizovať, ak chceme byť zodpovedný člen NATO,“ dodal minister.

Okrem toho Gajdoš v TA3 spomenul aj brannú výchovu na školách. Uviedol, že ho mrzia vyjadrenia, že brannou výchovou sa vraciame do minulosti. Ako vysvetlil, nejde o jeho osobnú iniciatívu, ale o iniciatívu SNS a on s ministrom školstva Petrom Plavčanom to iba exekutívne vykonávajú. „Nie je možné, aby učitelia, napríklad v prípade nehody v jadrovej elektrárni, nevedeli, čo majú robiť, kam sa schovať,“ argumentoval minister, prečo je branná výchova podľa neho dôležitá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok