V Tatrách sa zišli ministri zahraničných vecí, diskutovali najmä o Ukrajine

TA3 SITA
13.3.2015 10:45

Vysoké Tatry sa stali miestom dôležitých medzinárodných rokovaní. Zišlo sa tam 13 ministrov zahraničných vecí a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Najčastejšie sa na tomto stretnutí skloňovalo slovo Ukrajina.

Najväčšie podujatie počas predsedníctva V4

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák otvoril vo štvrtok podvečer ministerskú schôdzku dvanástich krajín strednej a severnej Európy. Informoval o tom Tlačový odbor ministerstva. „Je to najväčšie podujatie slovenského predsedníctva vo Visegrádskej štvorke, pozvali sme ministrov zahraničných vecí z krajín troch významných regionálnych zoskupení: V4, Nordickej rady a Pobaltskej trojky,“ zdôraznil Lajčák. Na stretnutí sa zúčastnili predstavitelia Poľska, Maďarska, Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Fínska, Švédska, Dánska, Islandu a Nórska.

Energetika, zahraničie či terorizmus

Ministri diskutovali o témach ako energetická bezpečnosť, susedská politika Európskej únie, ukrajinská kríza či boj proti terorizmu. „Všetky naše krajiny sú svojím spôsobom na východnej hranici EÚ alebo Severoatlantickej aliancie a čelíme tak mnohým podobným problémom. Rovnako nás spájajú názory na mnohé otázky. Tento formát považujem za veľmi efektívny. Očakávam veľmi konkrétnu diskusiu, pretože koordinácia názorov a vyjasňovanie si pozícií je vždy veľmi užitočné,“ uviedol Lajčák na stretnutí.

Zúčastnil sa aj Šefčovič

Na stretnutí sa zúčastnil aj podpredseda Európskej komisie zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič. „Dve hodiny sme veľmi intenzívne diskutovali o energetickej bezpečnosti a o tom, že je nevyhnutné zmeniť situáciu, kde je Európska únia najväčším zákazníkom na trhu s plynom, ale nepociťujeme to na tom, ako sa k nám dodávatelia správajú. Je to aj preto, že nemáme dobre vybudované siete, nemáme diverzifikované zdroje, prevažujú národné záujmy a je tu malá solidarita medzi jednotlivými kupujúcimi. To všetko z nás robí slabšieho hráča, akým v skutočnosti sme,“ povedal Lajčák po skončení podvečernej diskusie k energetike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok