Na zozname Slovákov s účtami v škandalóznej švajčiarskej banke sú známe mená

TA3
13.3.2015 11:14

Aj známe mená sú na zozname Slovákov, ktorí mali účty vo švajčiarskej pobočke banky HSBC. Česť z neho unikla do médií. Banka sa zmieta v kauze SwissLeaks, pomáhala bohatým klientom vyhýbať sa daniam a zatajovať majetok.

Na zozname Slovákov s účtami v škandalóznej švajčiarskej banke sú známe mená
SITA

Zoznam unikol do médií

Zoznam s 25 menami si bola osobne prevziať slovenská finačná správa vo Švajčiarsku, ale neinformovala o konkrétnych osobách. Denník N však uviedol, že na zozname sa nachádza aj slovenská tenistka Daniela Hantuchová a dvaja členovia jej rodiny. Ďalším známym menom je Igor Grošaft, spolumajiteľ agentúry SITA. Ten už stihol poprieť, že by mal mať vo Švajčiarsku takýto účet.

Na zozname je aj bývalý policajt Martin Lieskovský, ktorého spájali s únosom Michala Kováča mladšieho do cudziny alebo Ján Sabol, bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva za Dzurindovej vlády.

Peniaze môžu byť legálne

Denník Pravda informuje, že počet mien nie je kompletný a ďalšie by mali pribudnúť v najbližších týždňoch. Dodáva, že na zozname je aj meno syna slávneho futbalového trénera a tiež meno vysokopostaveného manažéra za tretej vlády Vladimíra Mečiara.

To, že sa tieto mená objavili na zozname, ešte neznamená, že dotyční museli krátiť dane. Medzi športovcami je bežné, že majú účty v zahraničí, uviedol denník.

Banka pomáhala krátiť dane

Britská banka HSBC Holdings Plc priznala pochybenia svojej švajčiarskej pobočky, ktorá pomáhala bohatým klientom vyhýbať sa daniam a zatajovať majetok v hodnote miliónov dolárov. Médiá citovali dokumenty, ktoré získali od Medzinárodného konzorcia investigatívnych žurnalistov.

Švajčiarska pobočka HSBC podľa nich bežne umožňovala klientom vyberať si značnú hotovosť, a to často v zahraničných menách, ktoré neboli vo Švajčiarsku potrebné.

HSBC zároveň klientom ponúkala projekty, ktoré pravdepodobne umožňovali bohatým klientom vyhnúť sa európskym daniam a s niektorými uzatvorila dôverné dohody so zámerom zatajiť účty pred domácimi daňovými úradmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok